A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 137

Backtrace:

File: /var/www/clients/client7/web103/web/application/controllers/Hirek.php
Line: 137
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client7/web103/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 142

Backtrace:

File: /var/www/clients/client7/web103/web/application/controllers/Hirek.php
Line: 142
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client7/web103/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/Hirek.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/clients/client7/web103/web/application/controllers/Hirek.php
Line: 143
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client7/web103/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

Erdő-Mező Online

Keresési találatok erre a cimkére: 

Nemzetközi piacra készül a magyar permetező drón

A győri Széchenyi István Egyetem fontos szereplője a drónkutatásnak. Ezt a területet erősítette, hogy a múlt évben az intézmény az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen, ABZ Innovation Kft. néven új vállalkozást alapított drónok és hozzájuk kapcsolódó kiegészítők fejlesztésére, gyártására. A napokban aláírt szindikátusi szerződéssel a cég történetének újabb fontos állomásához érkezett, hamarosan pedig egy újabb meghatározó mérföldkő következik: a piacra lépés az első saját fejlesztésű drónnal.

Tovább >>>

Októberben kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás

A déli és keleti megyékben 2022. október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás. A kampány a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Tovább >>>

Agrárminiszter: 3600 ember óriási ütemben dolgozik a hatósági tűzifa kitermelésén

Óriási rohamnak vannak kitéve az állami erdőgazdaságok - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a TV2 Mokka című műsorában. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság legkönnyebben a kormany.hu oldalon ismerheti meg a hatósági áras tűzifavásárlás részleteit, de természetesen a helyi erdészetektől is információkat kaphatnak.

Tovább >>>

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Tovább >>>

Milyen növények valók a kertbe?

A kert sokak számára jelenti a kikapcsolódás oázisát, pihenésük központi helyét. A kert növényzetének megtervezése azonban nem könnyű feladat, hiszen meglehetősen széles kínálatból választhatunk. Elsősorban talán az egyik legfontosabb szempont a növényválasztás során az, hogy igényeinknek és elképzeléseinken megfeleljen, valamint az, hogy a növény az adott helyhez és stílushoz is illeszkedjen. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal is, hogy egy-egy növény mennyi törődést igényel.

Tovább >>>

Új fafajok honosítását is szorgalmazza a Tanulmányi Erdőgazdaság

A soproni térség erdőit sem kímélte az aszály. Több részen is foltokban kiszáradtak a fák, köszönhető ez a szárazságból adódó problémáknak. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. mindent megtesz azért, hogy újratelepítse a veszélybe került erdőrészeket, és új fafajok honosítását is szorgalmazzák - hívja fel a figyelmet a SopronMédia.

 

Tovább >>>

Két megye kivételével megszűnt a tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2022. szeptember 20-tól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

 

 

Tovább >>>

Vékony tűzifagyűjtési lehetőség a KEFAG Zrt.-nél

A KEFAG Zrt. az általa kezelt erdőterületeken lehetőséget ad a lakosság részére ágfagyűjtésre. Ennek menete az alábbi módon alakul az erdőgazdaság tájékoztatása szerint.

Tovább >>>

Ennyibe kerül a hatósági áras tűzifa - és így lehet majd hozzájutni

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére. A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

Tovább >>>

Mi Hazánk: tegyék áfamentessé a hatósági áras tűzifát

A Mi Hazánk Mozgalom azt követeli, hogy a kormányzat tegye áfamentessé a háztartásonkénti tíz köbméternyi hatósági áras tűzifát – jelentette be a párt alelnöke pénteken Budapesten.

Tovább >>>

Az EU jogszabály elfogadását sürgeti a globális erdőirtás megfékezésére

A vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk az unióban forgalmazott termékek előállításához nem volt szükség erdőterületek kiirtására - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló, uniós bizottsági jogszabálytervezetről kedden elfogadott álláspontjukban.

Tovább >>>

A természetközeli erdőgazdálkodásról is szó lesz a Pro Silva Hungaria Nagyrendezvényén

A Pro Silva Hungaria Egyesület idei Nagyrendezvényét október 24. és 26. között rendezik meg a Vas megyei Bögötén. Az esemény terepi programján bemutatják a természetközeli erdőgazdálkodást a Farkaserdőben, a Szombathelyi Zrt. Sárvári Erdészeténél és lehetőség lesz bepillantást nyerni a magánerdő-gazdálkodásba is egy folyamatos erdőborítású területen, cseres-gyertyános tölgyesekben.

Tovább >>>

A lucfenyvesek legnagyobb kártevője pusztít az erdélyi hegyvidékeken

Az idei nyár időjárása drámai módon felgyorsította a betűzőszú terjedését, a biológusok szerint szinte lehetetlen megállítani a pusztítást. Hogy jutottunk idáig?

Tovább >>>

WWF: Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon?

A biomassza felhasználásának növelése lett az egyik válaszreakció az energiaválságra, holott annak döntő részét biztosító erdeink védelme nem csak természetvédelmi, hanem klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú: a hazai erdők éves szinten az ország kibocsátásának közel egytizedét képesek elnyelni. Jelenlegi felhasználásunk fenntarthatósága azonban közel sem biztosított. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Parlament mai döntése, amely szigorítaná a fenntarthatósági kritériumokat, illetve a WWF Magyarország és a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont közös tanulmánya, amely a szilárd biomassza hazai piacának keresleti és kínálati oldalát elemezte.

Tovább >>>

Elhordták a fát a Mecsekerdő területéről, elkapták a tetteseket

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint körülbelül két hete figyeltek fel rá, hogy ismeretlen tettesek kis mennyiségben elhordják a fát a Szigetvári Erdészet területéről.

Tovább >>>

Rászorulóknak ajánlották fel a tűzifát a STIHL fakitermelő versenyén

Csaknem 30 köbméter hasított cser tűzifát szállíthatott el a Magyar Református Szeretetszolgálat a Bábolnai Gazdanapok helyszínéről, ahol a XX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét rendezték meg szeptember 10-én. Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ugyanis rászorulóknak ajánlotta a két évtizedes múltra visszatekintő szakmai versenyen, 28 favágó csapat által feldolgozott faanyagot.

 

 

Tovább >>>

Farkasok nyomait is keresheti az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége

Napjainkban több veszélyeztett vagy védett ragadozó faj esetében az egyik legfőbb pusztulási tényezőt a mérgezések jelentik. A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített, melyek célja, hogy segítséget nyújtson a veszélyeztetett és védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

Tovább >>>

Bajban vannak a bútorgyártók a magas energiaárak miatt

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől még többet fognak - hívja fel a figyelmet a Maszol.

Tovább >>>

Ihárosi Péter: Az erdők védelme a kormányzati politika szerves része

A fűtési szezon közeledtével sokakat foglalkoztat a tűzifa beszerzése, és ennek kapcsán is érdemes visszatérni a hazai erdőkkel kapcsolatos vitára. A vitahelyzet esetünkben a következő: az erdő mint vagyonelem korlátozott jogokkal rendelkező jószág. Ennek oka nemes egyszerűséggel az, hogy többféle szükségletet és igényt kell hogy kielégítsen. A faállományokkal folyó gazdálkodás, a haszonvétel eleve komoly szabályokhoz kötött. Mind közül a legkiemelkedőbb talán, hogy az erdők természetességi állapota nem csökkenhet, azaz úgy kell gazdálkodni, hogy eredményként a természeteshez lehető legközelebbi ökológiai viszonyokat hagyjunk hátra. Ez az egyik garancia, amely szavatolni próbálja a fenntarthatóság, az állékonyság jellemzőit az erdőállományok szintjén.

Tovább >>>

Betartotta ígéretét az Északerdő csapata, megnyerték a 2022-es fakitermelő bajnokság döntőjét

Bár az első fordulóban nem nyújtott tökéletes teljesítményt, délután már javítani tudott az Északerdő 100+ csapata, aminek köszönhetően meg is nyerték a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 2022-es döntőjét. A Bábolnai Gazdanapokon zajló, rendkívül jó hangulatú megmérettetésen a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. gárda szerezte meg a második helyet, míg a harmadik a Gemenc Zrt. négyese lett.

Tovább >>>

Álláshirdetés – Erdészeti könyvelőt keres a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. munkatársat keres erdészeti könyvelő munkakörbe. Az állás részletei, jelentkezés alább.

Tovább >>>

Gulyás: hatósági áras lesz a tűzifa az erdőgazdaságoknál

Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az energiaintenzív iparágakban támogatási programot indítanak.

Tovább >>>

Elindult a tanév a Soproni Egyetemen

Az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeket kínál Magyarország számára. Legfontosabb ezek közül az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése – jelentette ki Zambó Péter az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Tanévnyitó ünnepségén.

 

 

Tovább >>>

Mi vár az európai erdőkre?

Hogyan vészeljük át a telet a fenyegető gázválságban? Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok minél hamarabb kezdjék csökkenteni gázfelhasználásukat. Számos intézkedés mellett olyan energiaforrást is vizsgál, amely Európa vidéki területein mindig is rendelkezésre állt: a fát. Jelenleg megdöbbentően nagy, 26 milliárd köbméternyi növekvő fakészlet áll rendelkezésre. Ez nagyobb tartalék, mint a középkor óta bármikor, és ez a második világháború óta folyamatosan gyarapodik.

Tovább >>>

IDŐPONTVÁLTOZÁS - Tolódik a zalai John Deere erdészeti gépbemutató

Bár az Öforst GmbH korábban szeptember 15-ére hirdette meg John Deere erdészeti gépbemutatóját, végül logisztikai, szállítási problémák miatt új időpontban kell megtartaniuk a rendezvényt. A helyszín továbbra is Zala megye, a pontos információkat pedig hamarosan közöljük!

Tovább >>>

Tűzifagyűjtési lehetőséget kínál a lakosoknak a TAEG Zrt.

Az energiapiacon kialakult helyzet miatt a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. lehetőséget biztosít a kistérség lakosságának ágfa, vékony tűzifa és felkészítő tűzifa gyűjtésére.

Tovább >>>

Még állják a sarat a Nyírerdő fiatal erdősítései

Nem csak a mezőgazdasági kultúrákat viselte meg az elmúlt időszak csapadékhiányos és forró időszaka, hanem az erdőket is. Amíg a szántóföldi növények a talaj felső részét hasznosítják, tehát csak a lehulló csapadékra támaszkodhatnak, addig a fás vegetáció gyökerei mélyebbre hatolva a talajvizet keresik. Ezért az aszály okozta stressznek az erdős vegetáció kevésbé kitett, mivel a felső talajszint kiszáradásának káros hatásaira kevésbé érzékeny. A fiatal erdőfelújítások ugyanakkor veszélyeztetettebbek az időseknél, mivel a kis fák gyökerei még nem érték el a túlélés zálogát jelentő mélységet.

Tovább >>>

Megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket.

Tovább >>>

A NASA műholdas térképén követhetők az erdőtüzek

A NASA eszköze lehetővé teszi a világ tüzeinek megtekintését, szinte valós időben - hívja fel a figyelmet az Agrofórum Online.

Tovább >>>

Magyar katonák segítenek az erdőtüzek oltásában Szlovéniában

Szlovéniában az erdőtüzek oltásában nyújtanak segítséget a Magyar Honvédség katonái - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.

Tovább >>>

Borús kilátások az orosz fűrészáru-exportban

Az orosz fűrészáru exportja – amely más fatermékekkel együtt július 10. óta az EU szankciói alatt áll – 3,4 százalékkal nőtt az első félévben. A pozitív tendencia viszont már júliusban véget érhet. Bár a vállalatok igyekeznek átirányítani az exportot Közel-Keletre és Ázsiába, a szakértők kétszámjegyű visszaesést jósolnak az olyan termékek esetében, mint a pellet, a faapríték és a rétegelt lemez.

Tovább >>>

Adatokat gyűjtenek az önvezető terepjárók képzéséhez

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói egy terepjárót vittek úttalan utakra magas fűben, laza kavicson és sárban, hogy adatokat gyűjtsenek arról, hogyan lép kapcsolatba a kihívást jelentő környezettel egy terepjáró – írja a Computerworld.

Tovább >>>

Álláshirdetés - Erdőmérnököt vagy erdész technikust keresnek Füzéren

Horváth Jenő Erdészeti Csemetekertészet, erdészeti vállalkozás erdőmérnököt vagy erdész technikust keres.

 

Tovább >>>

Siófok környéki illegális vadászatok miatt emeltek vádat egy társaság ellen

Illegálisan vadászott a Siófok környéki erdőkben egy hatfős társaság az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztat a Somogy Megyei Főügyészség.

Tovább >>>

Vadriasztó prizmákat helyeztek ki Zala megyében

Vadriasztó prizmákat helyeztek ki az éjszakai vad-gépjármű ütközések megelőzése érdekében a 74-es főút palini elkerülő szakaszán a Zalaerdő Zrt. munkatársai. Tovább >>>

ELMARAD! Szeptemberben nem lesz InnoLignum Sopron

Áprilisban még örömmel jelentettük be, hogy több év kihagyás után idén ismét megrendezik az innoLignum rendezvénysorozatot. Most azonban a szervezők rossz hírrel szolgálnak mindazoknak, akik szeptemberben kilátogattak volna hazánk legjelentősebb faipari és erdészeti szakvásárára. Tovább >>>

Az aszály ellenére is biztatóan fejlődnek a csemeték a gyulai erdősített területen

A rendkívül aszályos időjárás ellenére is biztatóan fejlődnek az ősszel ültetett tölgyfák mindkét gyulai erdősített területen – közölte dr. Görgényi Ernő polgármester. Tovább >>>

Messzire utazni, de miből?

Érdekel az egész világ? Legszívesebben az utolsó szegletét is feltérképeznéd? Egzotikus, messzi tájakra vágysz? Álom ez csupán vagy tennél is érte, hogy valóra váltsd? Na, de ehhez sok pénzre lenne szükség, mondhatnánk. Vagy talán mégsem? Sokunkat vonzanak a távoli országok titkai, az ember természetéből fakadóan igazi felfedező. Vannak, akiknek lételemük a kaland, megint mások nem szívesen mozdulnak ki.

Tovább >>>

Égett az aljnövényzet a János-hegyen - Ezer négyzetméteren volt tűz a budapesti erdőben

Ezer négyzetméter kiterjedésben égett az aljnövényzet egy erdős területen Budapest második kerületében, a Budakeszi útnál. A tűzhöz riasztott fővárosi hivatásos, rózsadombi és FOKA folyami katasztrófavédelmi önkéntes tűzoltók öt vízsugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek jelenleg megszüntetik a kisebb beizzásokat. Az oltást nehezítette a terület tagoltsága és a terepviszonyok. A Budakeszi út forgalma korlátozva van a beavatkozás idejére. normafa_tuz_2Tovább >>>

6X6 Trans: folyamatos a fakitermelés, lesz tűzifa-készlet, de növekszik a szállítási idő

A megváltozott gazdasági helyzet miatt hirtelen drasztikusan megnőtt a lakossági tűzifa-igény, amelyre cégünk nagyobb kiszolgáló kapacitással készül fel - közölte lakossági tűzifa infójában a 6x6 Trans Kft. A magán-erdőgazdálkodó, fakitermelő vállalatnál a termelések folyamatosan zajlanak, így tűzifa-hiánytól nem kell tartani, a fokozott igény és az időjárás függvényében azonban megnövekedett szállítási időkre is számítani kell.Tovább >>>

Akár 80 tonnáig is megpakolható a Scania elektromos rönkszállítója

Számtalanszor elhangzó fő érv az elektromos meghajtás mellett, hogy helyileg zéró káros-anyag kibocsájtással jár a működésük. Hogy az ehhez szükséges energia milyen erőműből származik és az hogyan állítja elő az energiát, az sem mellékes. Viszont az mindenképpen becsülendő, hogy egy olyan monstrum, mint egy kamion, tud kipufogógáz nélkül működni. Tovább >>>

Hatalmas drágulást tapasztalnak a németek a tűzifapiacon

Az orosz-ukrán háború és az ebből fakadó, súlyosbodó energiaválság miatt a tűzifa minden fajtájának ára rendkívüli mértékben emelkedik nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is. Tovább >>>

Szerbiában indokolatlanul drága a tűzifa és a pellet

Szerbiában indokolatlanul magas a tűzifa és a pellet ára, és az eladóknak meg kell állniuk az árak növelésével - nyilatkozta Igor Braunović, a Szerbia Erdői Közvállalat megbízott igazgatója. Tovább >>>

Faipari üzem és raktárépület égett Hajdú-Bihar megyében

Egy megközelítőleg hatszáz négyzetméteres területű faipari üzem és raktárépület égett Nyíracsád külterületén - tájékoztat a Katasztrófavédelem. Tovább >>>

Pénteken hidegfront érkezik, mérséklődik a hőség

Pénteken érkezik egy hidegfront. Ennek hatására mérséklődik a hőség, de érdemi csapadék továbbra sem várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a honlapján. Tovább >>>

Hirdetmény a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzéséről

Az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság szakmai irányítási döntése alapján a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztály meghirdette a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzését.Tovább >>>

Álláshirdetés - Erdészeti műszaki referens munkatársat keres a DALERD Zrt.

A DALERD Zrt. Szegedi Erdészete erdészeti műszaki referens munkatársat keres! Tovább >>>

Több mint ötven hektáron égett az erdő Soltszentimre közelében

Több mint ötven hektáron égett az Izsák és Soltszentimre közötti erdős terület, a szerda este keletkezett tűzben egy lovasmajor több épülete is kigyulladt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön a honlapján. Tovább >>>

Álláshirdetés - Erdész munkatársakat keres a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdő-gazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég ERDÉSZ munkatársakat keres két fő személyében Bács-Kiskun, Csongrád megyei régióban (Kiskunhalas környéki lakhely előny). Tovább >>>

Felmérik a tűzifahelyzetet, tiltják a kivitelt

Szerdán délelőtt rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök, ami után szerdára, 15:30-ra Kormányinfót hirdettek meg. Tovább >>>

Elképesztő ütemben fogy a tűzifa, miközben negyedével drágult

Tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forint volt egy mázsa hasított tűzifa, idén ugyanezért már 4490 forintot kell fizetni. Az árak tehát mintegy 25 százalékkal emelkedtek, miközben a készletek lassan kimerülnek.

Tovább >>>

1000 hektárnyi erdő égett le Franciaországban

A délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden leégett mintegy 1000 hektárnyi erdő – közölték a helyi hatóságok. A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a helyi alprefektúra közlése szerint 250 ember evakuálásához is vezetett. Tovább >>>

Raklapgyártó robotcella - Előremutató fejlesztés a magyar faipari vállalatnál

Az elmúlt két év gyökeresen átalakította a gazdasági- és ipari szegmenseket és ez alól a faipar sem kivétel. A pandémia és a velejáró következmények nem csak az alapanyag beszerzést tették nehezebbé, hanem egy hatalmas munkaerőpiaci változást is generáltak. Tovább >>>

Kutatás: növényvédő szerként is alkalmazhatóak az aranyvessző egyes komponensei

Az idegenhonos aranyvesszőfajok bioaktív anyagainak környezetbarát növényvédőszerként való alkalmazhatóságát mutatták ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének kutatói. Vizsgálatuk szerint az aranyvessző egyes komponensei alkalmasak lehetnek a növények gombás megbetegedései elleni fenntartható kémiai védekezésre. Tovább >>>

Gyanús volt a hirdetés, a vásárló buktatta le a tűzifacsalókat

Egy tűzifavásárló kérte az EUTR hatóság segítségét abban, hogy utánajárjon egy tűzifa-hirdető megbízhatóságának. A bejelentőnek a Nébih egy korábbi, tűzifacsalásokról szóló cikke alapján vált gyanússá a hirdető magatartása, aki szokás szerint mielőbbi utalást kért, viszont alig akart magáról adatokat megadni, majd amit megadott, arról később kiderült, hogy nem a sajátja. A szemfüles vásárlónak köszönhetően a Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára.

Tovább >>>

Szakirányú továbbképzéseket indítanak az Erdőmérnöki Karon

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara 2022. szeptemberében három szakirányú továbbképzést indít: erdőpedagógiai szakmérnök illetve szakvezető, talajtani (erdészeti termőhelyfeltárási) szakmérnök és vadgazdálkodási igazgatása szakmérnök illetve szakember.Tovább >>>

EEG-vel vizsgálták a farkasok alvását az ELTE etológusai

A világon először vizsgálták farkasok alvását nem-invazív EEG alkalmazásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói -  közölte az ELTE Természettudományi Kara kedden az MTI-vel. Tovább >>>

Eldőlt, hogy ki a legjobb hivatásos vadász Békésben

Területi válogató versenyt rendezett a Vadászkamara annak érdekében, hogy eldöntse ki képviselheti Békés megyét az országos hivatásos vadász versenyen - írja az omvk.hu. Tovább >>>

Erdő- és bozóttüzek pusztítanak Portugáliában a hőség miatt

Mintegy másfélezer tűzoltó próbált megfékezni vasárnap Portugáliában három nagyobb erdő- és bozóttüzet, amelyek már több napja tombolnak az ország középső és északi részén. Tovább >>>

Nem sokan maradhatnak majd katások az erdészeti ágazatban

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.Tovább >>>

Álláshirdetés – Gépkezelők jelentkezését várja a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdő-gazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég flottabővités miatt GÉPKEZELŐKET keres Ponsse forwarderre és harvesterre Bács-Kiskun és Csongrád megyei régiókban. Tovább >>>

Álláshirdetés – Faanyagátvevőket keres a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdő-gazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég FAANYAGÁTVEVŐK jelentkezését várja! Tovább >>>

Álláshirdetés – Kamionra épített faaprító gépre keres gépkezelőt a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdő-gazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég flottabővités miatt GÉPKEZELŐKET keres kamionra épített faaprító gépre. Tovább >>>

AGROmashEXPO: várják a kiállítók jelentkezését!

Mostantól regisztrálhatnak a kiállítók a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításra. A 2023. január 25-28. között rendezett esemény továbbra is a hazai agrárium legjelentősebb szakkiállítása. Tovább >>>

Strúbel Bence első felnőtt versenyén elképesztő győzelmet aratott Parádon

Az utóbbi évek talán legizgalmasabb favágó csatáját hozta el a STIHL Timbersports Martin Komárek Emlékverseny július 9-én, amit Parádon, a Heves Megyei Vadásznap részeként rendeztek meg a néhány hónapja tragikus hirtelenséggel, fakitermelés közben elhunyt cseh szakember, sportoló tiszteletére. Elképesztő teljesítménnyel végül az élete első felnőtt megmérettetésén fejszét ragadó Strúbel Bence, a helyi közönség kedvence győzött.Tovább >>>

Pályázat fakitermelői munkák elvégzésére az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészeténél

Az Ipoly Erdő Zrt.  Nyugat-Cserháti Erdészete pályázatot hirdet a 2022./2023. évi fakitermelői feladatainak elvégzésére. Tovább >>>

Pályázat fakitermelői munkák elvégzésére az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészeténél

Az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészete pályázatot hirdet a 2022. évi őszi fakitermelői feladatainak elvégzésére. Tovább >>>

A fenntarthatóság szolgálatában – Elismerték a Soproni Egyetemet

Kihirdették az ENSZ Környezetvédelmi Programja által támogatott és a brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége által 2004 óta gondozott Nemzetközi Zöld Talár Díj idei győzteseit. Tovább >>>

Erdőtűz a Bükkben: cél az élőhelyek helyreállítása

A jávorkúti tüzet sikerült megfékezni, de az aszály tovább tombol, ezért erdőterületen tüzet gyújtani továbbra is tilos! A kár felszámolásának előkészületeit megkezdte az Északerdő Zrt. szakszemélyzete. Tovább >>>

Luzsi József és Bleier Norbert is az agrárkamara tisztségviselői között

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2022. július 7-én tartotta országos alakuló küldöttgyűlését, ahol megválasztották az országos tisztségviselőket. A küldöttek megerősítették pozíciójában az eddigi elnököt, Győrffy Balázst. A korábbi alelnökök mellé új, környezeti fenntarthatóságért felelős alelnököt is választottak, illetve döntöttek a kamarai osztályok elnökeiről, az etikai és az ellenőrző bizottság tagjairól, valamint a választott bírák személyéről. Tovább >>>

Tavaly a tölgy csipkéspoloska volt a legnagyobb károsító a hazai erdőkben

Magyarország éghajlatát tekintve 2021 az egyik legszárazabb év volt 1901 óta - olvasható az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer legújabb kiadványában, ami a napokban jelent meg számos fontos információt tartalmazva.Tovább >>>

2023-ban a Bakonyerdő lesz a házigazdája a Vándorgyűlésének

A Bakonyerdő Zrt. július elsején átvette a Pilisi Parkerdő Zrt-től a Vándorgyűlés zászlóját. Tovább >>>

Az inváziós rovarfajok terjedéséről tartottak nemzetközi konferenciát

A behurcolt/inváziós fajok (növények, gombák, rovarok és gerincesek) igen jelentős hatással bírnak Európa erdeire. Közülük sokan egyes fafajok teljes eltűnését (pl. szilfavész), vagy jelentős visszaszorulását (pl. szelídgesztenye pusztulás) okozták. Tovább >>>

Az erdészeti ágazat számára is nagy lehetőségeket rejtenek az EIP együttműködések

A Közös Agrár Politika 2023-2027. közötti időszakra szóló Nemzeti Stratégiai Tervének vidékfejlesztési intézkedései között szerepel az Európai Innovációs Partnerség (EIP) együttműködések támogatása. Tovább >>>

Újabb uniós irányelv várható, amely a jövőben befolyással lehet az erdészeti vállalkozásokra is

A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv (továbbiakban: CSRD) jelenleg a bizottsági elfogadás szakaszában van, ami egyben azt jelenti, hogy belátható időn belül véglegesítésre is kerül. Ehhez a zöld jelzést a Tanács és az Európai Parlament néhány nappal ezelőtti, CSRD-ről szóló ideiglenes politikai megállapodása adta meg - hívja fel a figyelemet a NAK. Tovább >>>

Digitális fejlesztések a Soproni Egyetemen

Átfogó informatikai fejlesztés indult meg a Soproni Egyetemen, melynek keretében megújul a teljes szerverpark, bővülnek a digitális oktatótermek, folyamatosan modernizálódik az egyetem informatikai eszközparkja és rendszere. Tovább >>>

Kié lesz a győzelem az év első STIHL Timbersports versenyén?

Hivatalosan barátságos megmérettetés lesz a július 9-i, parádi STIHL Timbersports "Martin Komárek" Emlékverseny, de így is komoly küzdelmek várhatók, hiszen talán még sosem volt ennyire nyílt a dobogóért folyó csata.Tovább >>>

A PONSSE eladta oroszországi leányvállalatát

A PONSSE eladta Oroszországban és Fehéroroszországban szolgáltatásokat nyújtó 000 PONSSE nevű leányvállalatának összes részvényét, erről az adásvételi szerződést június 28-án írták alá - közölte a svéd gyártó hivatalos sajtóközleményében. A PONSSE helyi tevékenységét ezt követően az OOO Bison cég látja. Az orosz vállalat Alekszej Voronkevics tulajdona, akinek Dormashimport nevű cége 2007 óta felel a PONSSE erdészeti gépek kiskereskedelméért Oroszország keleti részein.Tovább >>>

A költséghatékony gyérítések mesterei mutatkoztak be a mecseki erdőben

2022. június 23-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve az Országos Erdészeti Egyesület Gépesítési Szakosztályának támogatásával szakmai napot tartott a Mátyás Fakereskedő Kft. Az erdészeti gépbemutató helyszíne az Árpádtetői Erdészet területén, Mánfa és Sikonda közelében volt.Tovább >>>

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az Északerdő Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron. Tovább >>>

ASP - A hivatásos vadászok éjjellátó- és hőkamera céltávcsövet is használhatnak

A jövőben a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Tovább >>>

Majdnem 15 százalékkal emelkedtek az átlagbérek a mező- és erdőgazdálkodásban

A márciusi 374 980 forintról áprilisra csaknem hétezer forinttal, 381 897 forintra emelkedett az átlagbér a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keresetekről szóló gyorstájékoztatójából. Tovább >>>

Mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő a Bükkben

Pénteken késő este sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. Tovább >>>

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >>>

Állami kézben maradnak az erdők

Nem kerülnek magánkézbe az állami erdőgazdaságok, és nincs napirenden az erdők haszonbérbe adása – így reagált az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ellenzéki sajtóban a napokban megjelent híresztelésre. Zambó Péter a lapunknak adott interjúban rámutatott: az állami erdőgazdaságokon keresztül az állam kezében fontos eszköz van a magyar erdők és a természeti környezet jövőjének alakítása szempontjából. Jól működő rendszerről van szó, amelynek alapjaiban történő megváltoztatását semmi sem indokolja. Tovább >>>

Az inváziós növényfajok ellen küzdenek a nemzeti parkban

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak – mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön. Tovább >>>

Professzionális motorfűrészek és fűkaszák - hatósági benzinár nélkül

Az akkumulátoros gépek és eszközök előnyeiről az elmúlt években már sok szó esett, az utóbbi napok hírei azonban csak még inkább ráirányították a figyelmet ezekre a modern megoldásokra. Miután kiderült, hogy a magyarországi benzinkutak jelentős részénél a kannába töltött üzemanyagoknál nem alkalmaznak hatósági árat, a hagyományos motorfűrészek és fűkaszák üzemeltetése jelentősen megdrágult. Azokba ugyanis a 480 Ft-os literenként ár helyett már csak 750-800 Ft-os áron lehet tankolni a töltőállomásokon. A STIHL évek óta zajló fejlesztéseinek köszönhetően azonban napjainkban számos feladatra vannak professzionális akkumulátoros gépek, amelyek így hosszútávon adhatnak választ az bizonytalan ideig tartó üzemanyagár-növekedésre. Tovább >>>

Kigyulladt egy forwarder a bögötei fenyőerdőben (+KÉPEK)

Június 28-án, a délelőtti órákban érkezett a bejelentés, miszerint egy bögötei fenyőerdőben egy kiközelítő gép ég teljes terjedelmében - tájékoztat a Katasztrófavédelem. Tovább >>>

Természetközeli tudás az erdészeknek – Pro Silva-konferencia Luxemburgban, magyar részvétellel

A természetközeli erdőgazdálkodás terjesztésének egyik legfontosabb nemzetközi szervezete a huszonkét európai országot tömörítő Pro Silva. Az egyesület idei találkozóját Luxemburgban tartotta, és az eseményen a Pilisi Parkerdő munkatársai is részt vettek. A folyamatosan bővülő szervezetre már Európán kívül is felfigyeltek, és a legjobb úton halad afelé, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás terjesztésének nemzetközi tudásközpontja legyen. Tovább >>>

Idén is beindítják a veterán traktorokat Solymáron

Idén tízenötödik alkalommal rendezik meg a Solymári Traktor Találkozót, melyen idén is gépmustrával, ügyességi versenyekkel, felvonulással és traktorszenteléssel várnak. Tovább >>>

Bükk hosszú tűzifát értékesít az Ipoly Erdő Zrt.

Az Ipoly Erdő Zrt. ajánlattételi felhívást tesz közzé bükk hosszú tűzifa értékesítésére. Tovább >>>

MOL - Csak 50 literig lehet kedvezményesen tankolni, kanna esetében nincs ársapka

Több benzinkút hivatalos Facebook-oldaláról kiderül, péntektől a Mol benzinkútjain csak maximum 50 liter ársapkás üzemanyagot lehet tankolni, kannába pedig egy cseppet sem - figyelt fel a benzinkutak hivatalos Facebook-tájékoztatására a Telex.Tovább >>>

Felborult egy erdészeti gép, elhunyt a kezelője

A hegyoldalról leborulva, a fák között, a kerekein állt meg egy erdészeti munkagép a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóháza határában - írja a boon.hu. Tovább >>>

Két további megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él. Tovább >>>

Újból megszavazta a román parlament a veszélyes medvék eltávolításáról szóló törvényt

Az államfő felülvizsgálati kérelmének részben helyt adva újra megszavazta a román képviselőház a veszélyes medvék eltávolításáról szóló törvényt szerdán. Tovább >>>

Megkezdődött a nyári erdőtűzszezon – Tűzgyújtási tilalom több megyében

Az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt 2022. június 22-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Tovább >>>

Erdészeti vezetőkkel egyeztettek a vasúti fafuvarozásról

Nyolc erdészeti vállalat első számú vezetőjével egyeztetett a Rail Cargo Hungaria (RCH) és a Rail Cargo Logistics - Hungaria (RCL-HU) menedzsmentje a magyar erdők tisztaságának megőrzését szolgáló hagyományos önkéntes hulladékgyűjtési esemény keretében. A környezetvédelem mellett a megbeszélések fő témája a vasúti fafuvarozás helyzetével összefüggő aktuális kérdések megvitatása volt. Tovább >>>

Hogyan érdemes bevezetni az örökerdő üzemmódot? A Gyulaj Zrt. rendezvényén elárulták

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. „Örökerdő üzemmód bevezetése a gazdálkodásba” címmel akkreditált, választható kiegészítő szakmai képzésnek adott otthont 2022. június 9-én, a részvénytársaság Hőgyész Erdészeténél.Tovább >>>

VIDEÓ - Ez a STEYR mindent tud, amire az erdőben szükség lehet

Nincs olyan traktorral elvégezhető erdészeti feladat, amire egy erdői munkára szabott STEYR ne lenne kiváló. Ezt a márka nyugaton nap mint nap bizonyítja, de a hazai szakemberek is kezdik felismerni a piros-fehér gépek előnyeit, amiket nemcsak a szántóföldeken lehet kiaknázni.Tovább >>>

Alkotói pályázat: Írj levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta. Tovább >>>

A belterületen történő vaddisznókilövés során is be kell tartani az ASP mentesítési terv előírásait

Régóta és egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznók megjelenése számos településünk belterületén, hiszen a nagytestű vadállatok félelmet keltenek a lakosságban és gyakran kárt okoznak a rendezett környezetben. A problémát az afrikai sertéspestis jelenléte is súlyosbítja, mivel a falvakba és a városok vidékies övezeteibe betévedő vadak akár a házisertésekre vagy a hobbiállatként tartott kistestű malacokra is könnyen átragaszthatják a vírust. Ennek megelőzése, megakadályozása érdekében Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve a belterületi vaddisznógyérítés során betartandó szabályokat is tartalmazza.

Tovább >>>

Bemutatták a favédelem legújabb megoldásait

A faápolás legfontosabb kérdéseiről és a favédelem legújabb megoldásairól szólt a Kertész Unio Zrt, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Garden Kft. szervezésében létrejött szakmai nap Budapesten, az ELTE Botanikus Kertjében, a Füvészkertben. Tovább >>>

Több mint 450 ezer csemetét ültetett a tavaszi erdősítési időszakban a Nyírerdő

Mintegy 58 hektáron végzett erdősítést idén tavasszal a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete. Tovább >>>

Sok lesz a napsütés a héten

Sok lesz a napsütés a héten - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Meglepetés akáccal a gemenci csapat győzött a dél-alföldi STIHL fakitermelő versenyen

Meglepetés akáccal várták a versenyzőket Ásotthalmon június 11-én, ahol kiderült, hogy melyik 7 csapat juthat be a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság szeptember 10-i döntőjébe. A dobogós helyek izgalmas csatában dőltek el, de a legjobbnak végül a Gemenc Zrt. gárdája bizonyult.Tovább >>>

Online mutatják be a Ponsse legújabb termékeit

A Ponsse kiváló új termékeket hoz forgalomba a fenntartható fakitermelés termelékenységének javítása érdekében. Az új megoldásokat az ügyfelekkel közösen, az ő igényeiknek megfelelően fejlesztettük ki. A PONSSE Scorpion Giant fakitermelő és a PONSSE Mammoth szállító ergonómiáját és termelékenységét tekintve megfelel a modern erdőgazdálkodás legmagasabb követelményeinek. Tovább >>>

OMVV: minden, amit az éjjellátó eszközök használatáról tudni kell

Az OMVV – felismerve, hogy vélhetően az elmúlt évek jogszabályváltozásai miatt a vadgazdálkodók és a vadászok gyakorta fél- és tévinformációkkal rendelkeznek a témával kapcsolatban az Agrárminisztériummal egyeztetve az alábbi összefoglalót készítette az éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök használatát érintően:

Tovább >>>

Vadászok és vadásztársaságok hatékony működését szolgálja az új magyar csapdafigyelő rendszer

Civilizáltabb, modernebb, gyorsabb és hatékonyabb – így humánusabb – csapdázási rendszeren dolgozik egy magyar startup, a Feedbackpack. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vadászok időt, energiát és pénzt spóroljanak az új jelzőrendszerrel. Tovább >>>

Csaknem 150 köbméter szemetet gyűjtöttek össze polgárőrök és erdészek

A hetekben húsz konténer, vagyis csaknem 150 köbméter szemetet gyűjtöttek össze a Debrecen környéki erdőkben. Háztartási és kommunális hulladék, építési törmelék, autógumi és pala egyaránt előkerült. A programban mintegy 20 polgárőr vett részt, és alkalmanként a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének közfoglalkoztatottjai is csatlakoztak az erdők megtisztításához. A törmelék összegyűjtésében és elszállításában a Pixasef Kft. működött közre. Tovább >>>

Pilisi Parkerdő: a Szent János Kórháznál történt vaddisznó-incidens ügyéről

A Szent János Kórháznál történt vaddisznó-incidenssel kapcsolatban a Budapest és környékének erdőit kezelő Pilisi Parkerdő a sajnálatos esetben nem érintett, ugyanakkor számára legfontosabb érték az élet és az élővilág védelme, ezért támogatja és a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a történtek kivizsgálását. Az erdőgazdaság közleménye az eset kapcsán: Tovább >>>

Nébih: javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

Május 18-án és 19-én ismét összehangoltan, közösen ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR hatósága és a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága a fatermékek közúti szállítását Zala megyében. Tömören összegezve a tapasztalatokat: az ellenőrök ezúttal sokkal kevesebb jogsértést találtak, mint a korábbi években, sőt több esetben példás szállításokat láttak.

Tovább >>>

120 éve a hazai méhészet szolgálatában

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Méhészeti és Méhbiológiai Osztálya különleges szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A Gödöllői Arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal is rendelkező osztály pontosan 120 éve, hogy a hazai méhészet szolgálatában áll - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, szerdán, Gödöllőn. Tovább >>>

Fórumot tartottak a fa alapú biomassza-felhasználás lehetőségeiről

Különösen aktuális témával szólította meg az Országos Erdészeti Egyesület a hazai zöld energiaiparban érdekelt piaci, jogalkotói, önkormányzati, felsőoktatási szereplőket a „II. Erdei Szabadegyetem Döntéshozóknak” rendezvényen. A résztvevők a fa alapú biomassza-felhasználás lehetőségeit ismerhették meg elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. A meghívottak aktivitására, a szakemberek közötti szinergiára épülő csapatmunka alkalmat kínált egymás szakterületének, szempontjainak, munkájának megismerésére, az egyes területeken átnyúló hatékony munkakapcsolatok kiépítésére. Tovább >>>

Strúbel Bence 10. lett a világ legjobb fiatal sportfavágói között

A mátrai erdőkben készülő, 19 éves Strúbel Bence végül a 10. helyen zárt, megelőzve amerikai, kanadai és osztrák társait. Az utánpótlás VB-t végül az ausztrál Jack Argent nyerte meg. Tovább >>>

Már Magyarországon is döntenek a világ legerősebb motorfűrészével

A STIHL MS 881 a világ legerősebb sorozatgyártásban készülő motorfűrésze, amit a fejlesztők arra terveztek, hogy hatékonyan, professzionális módon birkózzon meg a kifejezetten vastag fákkal is. Néhány hete Magyarországra is érkezett egy szállítmány a „legek gépéből”, és bár a jelen piaci helyzet nem kedvez az új termékek gyors bevezetésének, rövid időn belül további darabok is várhatók a STIHL szakkereskedéseiben. Tovább >>>

A gyérítés modern eszközeit mutatják be az erdészeti gépbemutatón

Gyérítésekben használható gépeket mutatnak be elméletben és gyakorlatban június 23-án Mánfa térségében. Tovább >>>

Fejleszti gyártókapacitását Európa egyik jelentős gyermekbútorgyártója

Uniós támogatással fejleszti gyártókapacitását és logisztikai rendszerét a baba- és gyermekbútorokat gyártó Faktum Bútor Kft. a Csongrád-Csanád megyei újszentiváni telephelyén - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t. Tovább >>>

Hétvégén elkezdődött a kármentesítés a Sajó szlovákiai szakaszán

A hétvégén elkezdődtek a kármentesítési munkálatok a Sajó szlovákiai szakaszán - erősítette meg Ján Budaj Szlovákia környezetvédelmi minisztere Nagy István agrárminiszternek. A két tárcavezető videókonferencia keretében egyeztetett a folyó állapotáról, hétfőn. Tovább >>>

Klímaváltozásra reagáló erdészeti stratégiával segíti Franciaországot a Soproni Egyetem

Az éghajlatváltozás Európa erdeit is kihívás elé állítja: a gyors ütemű felmelegedéshez egyes fafajok már nem tudnak alkalmazkodni, így az erdészet feladata, hogy aktív beavatkozással segítse az erdők fennmaradását. Ebben kaptak tanácsot és iránymutatást május 23-27 között a francia Országos Erdészeti Hivatal szakértői, akik a zöld szellemiségű Soproni Egyetem és a magyar erdőgazdaságok klímaváltozásra tett reakcióira, gyakorlati erdőgazdálkodási stratégiájára voltak kíváncsiak a hazánkba tett látogatás során. Tovább >>>

Szenzorhálózat az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzésére az erdőkben

A Német Kutatási Alapítvány 2022. július 1-jétől finanszírozza a CRC Kutatóközpontot, ami négy év alatt mintegy 10,5 millió eurót kap az erdőkben zajló ökoszisztémafolyamatok részletes, interdiszciplináris kutatására – írja a greendex. Tovább >>>

Vadkamerák segítéségvel felvétel készült az acsai medvéről

A május 25-én Acsa és Püspökhatvan között észlelt barnamedve létezését immár Iklad közelében készült felvétel is bizonyítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ismét felhívja térség lakosságának és a kirándulók figyelmét, hogy ne látogassák a környék erdőségeit. Az erdőgazdaság és a nemzeti park szakemberei továbbra is fokozott ellenőrzéseket tartanak, hogy nyomon követhessék az állatot. Tovább >>>

Medvét észleltek Acsa környékén – Vadkamerákat helyeznek ki

Május 25-én Acsa és Püspökhatvan között egy magányosan kóborló barna medvéről érkezett lakossági bejelentés az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalhoz. Az Önkormányzat értesítette a Pilisi Parkerdőt a történtekről, a vizsgálat pedig igazolta, hogy valóban medve járt a térségben. A medve mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával – vadkamerákat helyez ki. A területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta, rendszeresen ellenőrzik az érintett körzetet. Tovább >>>

Fiatalok az európai erdőkben – tanulmányi verseny indul!

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzeti Versenybizottság tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok Az Európai Erdőkben – 2022 címmel. Tovább >>>

Méhek segítségével mérik fel a környezeti állapotot

A Soproni Egyetem kutatói által kifejlesztett biomonitoring módszer lényege, hogy a méhcsaládok által begyűjtött anyagok kémiai elemzéséből következtetnek a környezet állapotának felmérésére. Május 20. a Méhek napja volt, ennek apropóján tartott előadást a módszert kidolgozó dr. Lakatos Ferenc, dr. Rétfalvi Tamás, és dr. Kovács Zoltán a zöld egyetem Botanikus Kertjében. Tovább >>>

Ellopták a fatolvajok megfigyelésére használt kamerákat Maros megyében

A Maros Megyei Erdészeti Hivatal a hétvégén pótolta azt a három megfigyelő kamerát, amelyeket a múlt héten loptak el a Ratosnya környékén felállított erdőkerületben - írja a Maszol.ro portál. Tovább >>>

Gyorsan és könnyedén válna meg erdejétől? Nyűg az osztatlan közös? A megoldás a Moritz Holz!

A magyar piacon új szereplőként, de több évtizedes németországi tapasztalattal keresi partnereit a Moritz Eis Kft., amely gyorsan, a határidők precíz betartásával, korrekt feltételekkel vásárol erdőket az ország minden táján – akár osztatlan közös területeket is. A magyar tulajdonú cég emellett rönkkereskedelemmel is foglalkozik hidat képezve a hazai és a németországi piac között.Tovább >>>

Év erdésze verseny: a Mecsekerdő szakembere lett az ország legjobbja

z Országos Erdészeti Egyesület által kiírt Év erdésze verseny 2022. évi országos döntőjének házigazdája a Pilisi Parkerdő Zrt. volt. A területi válogató versenyek győztesei, május 18-19-én mérték össze szakmai tudásukat, a Bajnai Erdészet kezelésében lévő Gyarmatpusztán - írja az OEE. Tovább >>>

Változékony idő várható a héten

Változékony idő várható a héten: napsütésre, záporokra, zivatarokra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Kemény mezőnyben Alba Berkenye diadal Császáron - Elindult a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Reggel még szinte minden versenyző arra számított, hogy esőben kezdi meg a császári favágó versenyt, de az első fejszecsapásokra gyönyörű, késő tavaszi hangulat lengte be az Egresi rétet, ahol 11 csapat mérkőzött meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság idei első regionális fordulójában. A megmérettetés rendkívül izgalmas volt, a dobogós helyekért kiélezett csata folyt, ráadásul az első 7 helyezett csapat kivívhatta a kvalifikációt a szeptember 10-i országos döntőre, amit Bábolnán rendeznek majd meg.Tovább >>>

A tűzvédelem és a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai - Konferenciát tartottak Sopronban

„Tűzvédelmi és tűzmegelőzési szakmai konferencia – I. Faipar” címmel tudományos, szakmai konferenciát tartottak május 18-án a Soproni Egyetemen. Tovább >>>

Átadták a 18 000. PONSSE erdészeti gépet

Kigördült a 18 000. PONSSE erdészeti gép a finnországi Vieremä település gyárából - osztotta meg a sikertörténetet a forgalmazó. A forwarder nem pihen sokáig raktárban: a PONSSE Elk Franciaországban fogja járni az erdőket. Tovább >>>

Júniusban fokozottan ellenőriz a rendőrség a Pécs környéki állami erdőkben

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május elején ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt. Az együttműködés következő lépése egy júniusi közös akció lesz, mely során a rendőrség fokozottan ellenőrzi az erdőben illegálisan quaddal és motorkerékpárral közlekedőket. Tovább >>>

Polgárőrök és erdészek összefogásával tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért. A szervezet – csatlakozva a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezéshez – az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásával, május végéig szeretné mentesíteni az erdőket a lakossági- és kommunális hulladéktól. Az akcióban együttműködnek Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzatával, illetve a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetével. A tervek szerint felszámolnak nagyobb illegális hulladéklerakókat, illetve szerveznek szemétszedést is, amihez bárki csatlakozhat. Tovább >>>

Erdélyi és hazai erdőmérnök hallgatók tanulmányútja a Vértesben

44. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Magyar Erdészdiák Találkozót és Tanulmányutat. Több, mint 20 éve, brassói és soproni erdőmérnök hallgatók szervezésében hagyományosan minden évben két tanulmányutat szerveznek meg. Az idei, magyarországi helyszínre április 27-én érkeztek a tanulók a Vértesbe, ahol a Vérteserdő Zrt. Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóságánál szakmai napon vettek részt. Tovább >>>

Álláshirdetés - Hossztolót és általános erdészeti munkatársat keres a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. a Zalaegerszegi Erdészetébe hossztoló munkatárs jelentkezését várja, míg Bánokszentgyörgyi és Letenyei Erdészetébe hossztolót és általános erdészeti munkatársat keresnek. Amennyiben felkeltette érdeklődését a hirdetés, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken!Tovább >>>

Megnyílt gróf Merán Fülöp életműkiállítása Csákberényben

Megnyílt gróf Merán Fülöp vadász, sportlövő, író életműkiállítása a nevét viselő vadászati és erdészeti múzeumban, a Fejér megyei Csákberényben. Tovább >>>

A Soproni Egyetem erdőgazdálkodási megoldásokat ismertetett Ecuadorban

Kultúra és környezetvédelem – ennek összekapcsolása volt a célja a CulturAmazonía fesztiválnak, melyet május 9-15 között Ecuadorban, az amazóniai Macas városában rendeztek meg. A programban a Soproni Egyetem szakemberei az Amazonas térségre kidolgozott fenntartható erdőgazdálkodási megoldásokat ismertettek. Tovább >>>

Császáron veszi kezdetét a STIHL fakitermelő verseny

Ahogy arról korábban írtunk, két év kihagyás után végre visszatér a STIHL által rendezett klasszikus fakitermelő versenysorozat. A négy regionális forduló első helyszíne Császár lesz, ahova május 21-én várnak minden versenyzőt és szurkolót. Tovább >>>

Álláshirdetés - Faanyagátvevőket keres a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdőgazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég faanyagátvevőket keres fafeldolgozó, raklapgyártó fűrészüzemeibe! Tovább >>>

Először sikerült növényt termeszteni holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán. Tovább >>>

Balatonfüredi erdész képviseli a Bakonyerdő Zrt.-t az országos verseny döntőjében

A Bakonyerdő Zrt. a múlt hét végén Devecseri Erdészetének területén tartotta az évente megrendezésre kerülő házi erdészversenyét, tartalmas szakmai programokkal kiegészítve. Az esemény egyben a helyi selejtező volt az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált “Az Év Erdésze 2022” elnevezésű szakmai versenynek. Az Év Erdésze versenyt kifejezetten az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó, középfokú végzettségű erdész szakemberek számára hirdetik meg minden évben. Tovább >>>

MATE: a sakál elterjedésének okai

Az aranysakál, melyet nádi farkasként is szoktak emlegetni, hosszú évszázadok óta egy őshonos, alacsony létszámban, és sokszor alkalmi módon jelen lévő ragadozó volt Magyarországon. Az utóbbi évekre jellemző gyors elterjedésük miatt az állattartók és vadgazdálkodók részéről egyre gyakrabban hallani panaszos hangokat. Mit kell tudnunk erről a titokzatos fajról? A válaszokat Dr. Heltai Miklóstól, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének vezetőjétől kaptuk meg, aki országos és nemzetközi vonatkozásban is elismert sakálszakértőként van számon tartva. Tovább >>>

Megalakult az Országos Vadgazdálkodási Tanács

Május 11-én tartotta alakuló ülését az Agrárminisztériumban az Országos Vadgazdálkodási Tanács, mely kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálásában. Tovább >>>

Putyin: megengedhetetlen a tavalyi súlyos erdőtüzek megismétlődése

Nem szabad megengedni, hogy megismétlődhessen a tavalyi helyzet, amikor augusztus közepére több, mint 17 millió hektárnyi szibériai erdő égett le - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az oroszországi régiókban pusztító erdőtüzekkel foglalkozó online tanácskozáson. Tovább >>>

Álláshirdetés - Erdei iskolai kisegítő munkatársat keres a KEFAG Zrt.

A KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdei Iskolája (6044 Kecskemét, Belsőnyír 202.) erdei iskolai kisegítő munkatársat keres. Tovább >>>

Nyugdíjba vonult a sóstói erdész - Ki veszi át a helyét?

47 év munkaviszony után nyugdíjba vonult a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetétől a Sóstói-erdő kerületvezető erdésze, Muszka Ferenc - hívja fel a figyelmet az erdőgazdaság. A Nyírerdő tájékoztatása szerint egy fiatal erdésztechnikus szakember veszi át a helyét. Tovább >>>

TAEG: a legmodernebb technológiával is védjük fiatal erdeinket

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. drónokat is bevet a fiatal erdők, erdősítések védelme érdekében. Idén tavasszal is szükségessé vált egyes területeken a gyomkorlátozás, a fiatal erdők megóvása érdekében. Tovább >>>

Terepszemle közben támadta meg az erdészt egy medve Felvidéken

Nőstény medve támadott rá egy 33 éves erdészre hétfőn délelőtt a zólyomi járásbeli Očová község környékén – tájékoztatta a Paramétert Marína Debnárová, az Állami Erdők (Lesy SR) szóvivője. Tovább >>>

Álláshirdetés – Erdész munkatársak jelentkezését várja a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdőgazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég egy erdész munkatársakat keres Somogy, Zala megyei régióban (Nagykanizsa, Nagyatád környéki lakhely előny), míg Bács-Kiskun, Csongrád megyei régióban (Kiskunhalas környéki lakhely előny) két erdész munkatárs jelentkezését várják. Tovább >>>

Milyen gyógynövények termeszthetők agrárerdészeti rendszerben?

A modern gyógynövénytermesztés sikerének záloga a természeti megújulást és az üzemi gazdaságosságot egyszerre biztosító termelési rendszerek működtetése, valamint a minőségi követelményeknek való teljeskörű megfelelés. Zubay Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatójának eredményei alapján kiderült, hogy a fenti feltételeket teljesítve mely gyógynövényeket lehet majd termeszteni az egyre népszerűbb agrárerdészeti rendszerekben. Tovább >>>

Álláshirdetés - Gépkezelőt keres a Kozák-Trans Kft.

Cégünk, a Kozák-Trans Kft. magánerdőgazdálkodó, fakitermelő, faaprító, fakereskedő, fuvarozó és fafeldolgozó cég flottabővítés miatt gépkezelőket keres Ponsse Forwardere, Harvestere, valamint faaprító gépre. Vas, Zala, Somogy és dél-dunántúli régiókba, valamint Bács-Kiskun, Csongrád megyei régiókba. Tovább >>>

Kutyával az erdőben? Ezekre kell figyelni!

A természet lágy öle csábító két- és négylábúaknak egyaránt. Ez tény. De azért fontos néhány alapvető íratlan szabályra odafigyelni, még mielőtt kezdődik az erdei kiruccanás. A DogX arra hívja fel a figyelmet, hogy a meggondolatlan kirándulás kockázatos választás.

Tovább >>>

Kiderült, hogy ki képviseli a Zalaerdőt az Év Erdésze versenyen

Május 5-én, csütörtökön zajlott az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált „Az Év Erdésze 2022” elnevezésű szakmai verseny következő fordulója a Budafai Arborétumban és környékén, amelyen a Zalaerdő Zrt. öt erdészetének 19 erdésze mérte össze tudását.

Tovább >>>

80 ezer csemete, 12 tonna makk - Tavaszi munkák a Budapesti Erdőgazdaságnál

Napjainkban a természeti környezet gyors ütemű átalakulása zajlik alapvetően a klímaváltozás következtében. Az erdőállományok hosszú távon történő fennmaradását ezért erdőgazdálkodási beavatkozásokkal lehet garantálni, a kezeletlen erdők ugyanis degradálódnak. A termőhelyi tényezők változásának üteme gyorsabb, mint a fafajok alkalmazkodóképessége, ezért olyan összetételű erdőket kell létrehozni, amelyek a szárazodó és melegedő körülményeket képesek elviselni. Ehhez tervezett, aktív erdőgazdálkodásra van szükség. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a tavaszi szezonban mintegy 80 ezer db csemetét ültetett és 12 tonna makkot vetett. A fafajmegválasztás minden esetben a vegyes összetételű, klímaálló erdők kialakítása érdekében történt.

Tovább >>>

Újabb segélyszállítmányt küldtek az erdészek Kárpátaljára

A napokban újabb segélyszállítmányt juttatott el az Országos Erdészeti Egyesület Kárpátaljára. A hárommillió forint értékű, mintegy két tonnányi szállítmányt a magyar állami és magánerdőgazdálkodók felajánlásából valósulhatott meg a Kárpátaljai Helyi Csoport koordinálásával, akik a rászorulókhoz történő kiszállításban is segítséget nyújtanak.

Tovább >>>

Prof. Dr. Faragó Sándort az MTA levelező tagjává választották

Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül, az Akadémikusok Gyűlése megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait a május 3-ai ülésén.

Tovább >>>

A faanyagok kereskedelmét is súlyosan érintik az oroszok elleni szankciók

A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések. Ezek újabb részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. április 29-i ülésén. Cikkünkben az aktuális tudnivalókat foglaltuk össze.

Tovább >>>

Összegyűjtötték az erdészeti ügyintézéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya az ügyfelek, erdőgazdálkodók és társhatóságok részére összeválogatta honlapján azokat a kérdéseket, amelyek megkönnyítik a sokszor nem egyszerű ügyintézést.

Tovább >>>

180 civil szervezet önálló környezetvédelmi minisztériumot kér a Miniszterelnöktől

Az Országgyűlés megalakulásakor 180 civil szervezet nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje. A következő kormányzati ciklusban olyan veszélyekkel kell szembenéznie az országnak, mint az ukrajnai háború, a gazdasági és energiaválság vagy a biodiverzitás- és klímaválság, és nem zárható ki újabb járványveszély sem. Ezen körülmények között a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére többek között azzal, hogy a természeti erőforrásaink védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazat döntései során figyelembe veszi.

Tovább >>>

Pécsváradi erdész képviseli Baranya megyét az országos erdészversenyen

Az Országos Erdészeti Egyesület minden esztendőben megrendezi Az Év Erdésze versenyt. A májusi országos döntőt megyei fordulók előzik meg, melyek első helyezettjei jutnak tovább. Az egyesület Baranya megyei Helyi Csoportja és a térségi erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. szervezésében április 27-én tartották meg a megyei válogatót, melyen Gerner László, a Pécsváradi Erdészet kerületvezető erdésze győzött, így májusban ő képviseli a megyét az országos döntőben.

Tovább >>>

Magyarország megpályázta a 2025-ös méhészeti világkiállítás rendezését

Magyarország megpályázta a 2025-ös méhészeti világkiállítás rendezését - közölte az agrárminiszter szombaton közösségi oldalán. Tovább >>>

Soproni diákok tették szebbé az egyetem botanikus kertjét

A Soproni Egyetem 17 hektáros Botanikus Kertjében önkéntesek tevékenykedtek április 28-án azzal a céllal, hogy a kert a 2022-es jubileumi évfordulóját teljes pompájában fogadhassa. Délelőtt közel 160 középiskolás diák érkezett a kertbe, akiket a Soproni Egyetem hallgatói és a Botanikus Kert dolgozói irányítottak a munkálatokban: hulladékot gyűjtöttek, száraz ágakat és sarjakat távolítottak el. Tovább >>>

Kisebb záporok, sok napsütés várható a hétvégén

A hétvégén több lesz a napsütés, de néhol továbbra is lehetnek kisebb záporok, akár zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Eredményes évet zártak a vadászok Zala megyében

Több mint 8500 gímszarvast és 5400 őzet ejtettek el a 2021/2022-es vadászati évben Zala megyében, a vaddisznó terítéke pedig meghaladta a 18 ezret - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője. Tovább >>>

Hazánk teljes területén megszűnt a tűzgyújtási tilalom

Bár a csapadékhiány még mindig jelentős, az élő biomassza arányának növekedése, valamint a tűzesetszámok csökkenése alapján megszűnt a fokozott tűzkockázat Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye területén. Mindezek alapján a hatóság 2022. április 27-től mindkét megyében feloldja a tűzgyújtási tilalmat.

Tovább >>>

Őzet támadott meg egy póráz nélkül sétáltatott kutya a Budai-hegységben

Szakmai fórumokon sokszor és sokat emlegetjük a felelős kutyasétáltatás kérdését, és gyakran próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy erdőben csak pórázon szabad kutyát sétáltatni. Az országos sajtóban ugyanakkor legtöbbször csak a vadászok által lelőtt kutyákról lehet olvasni, a másik oldalról ritkán. Ezúttal viszont egy sok erdőjáró számára sokkolóan ható történetet és videót jelentett meg a Metropol. Tovább >>>

Ismét felzúgtak a motorfűrészek, visszatértek az ország legjobb sportfavágói

Április 23-án ismét motorfűrészt, valamint fejszét ragadtak a magyar STIHL Timbersports csapat tagjai, hogy berobbantsák a 2022-es sportfavágó-szezont, ami idén minden korábbinál izgalmasabbnak ígérkezik. Szombathelyen, a Herényi Virágút fesztiválon Juhász Istvánt, Strúbel József Dedit, Juszkó Zsoltot és a legfiatalabb tehetséget, Strúbel Bencét köszönthette a nagyszámú közönség. A versenyzők már most elkezdték a felkészülést a szeptember 24-i Országos Bajnokságra, de addig még sok helyen találkozhatunk a legjobb sportfavágóinkkal.Tovább >>>

Visszatér a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság - négy regionális helyszínnel

Két év kihagyás után végre visszatér a STIHL által rendezett klasszikus fakitermelő versenysorozat. A pandémia után annak regionális fordulói május 21-én Császáron, június 11-én Ásotthalmon, augusztus 13-án Orfűn, augusztus 27-én pedig Bükkzsércen lesznek.Tovább >>>

Szakmai konferencián tárgyaltak a hazai fenntartható fagazdálkodásról

Második alkalommal tartotta meg a Soproni Egyetem az általa létrehozott Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal beszélgetést. A szakmai fórum célkitűzése, hogy a teljes termékláncban gondolkodva, az erdőtől, mint alapanyagot termelő erőforrástól, a faipari termékek előállításán keresztül azok felhasználásáig összekapcsolja az erdő- és fagazdálkodás összes szereplőjét, vagyis mindazon kutatással, fenntartással és felhasználással foglalkozó állami és piaci szereplőt, akiknek a tevékenysége az erdőkre, mint természeti erőforrásra támaszkodik. Tovább >>>

Film készült az akácról

Van egy fafaj, ami egy másik földrészről érkezett, mégis a Kárpát-medencében érzi magát a legjobban. Sokan a nemzet fájának tartják, méze pedig kétségkívül világszinten az egyik legismertebb. Természetesen az akácról van szó, mely az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jóvoltából kiemelt figyelmet kap egy 35 perces film segítségével. Tovább >>>

90 évesen is a családi vállalkozásért él - Hans Peter Stihl, a STIHL legnagyobb innovátora

Hans Peter Stihl 2022. április 18-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját. 36 évig volt cégvezető, tíz éve a STIHL Tanácsadó és Felügyelő Bizottságának elnökeként hagyott maradandó nyomot a családi vállalkozásban. Tovább >>>

Májusban ismét Év Erdésze verseny – ezúttal a Pilisi Parkerdőnél

Május közepén, Gyarmatpusztán rendezi meg az Országos Erdészeti Egyesület az Év Erdésze versenyt. A megmérettetésre az erdőgazdálkodásban dolgozó (felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező) erdésztechnikusok jelentkezhetnek.  A szakemberek idén a Pilisi Parkerdő Zrt. területén mutathatják meg tudásukat gyakorlati és elméleti feladatokban. Tovább >>>

Nébih: helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a járványhelyzet ellenére is fokozni tudta fellépését a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyelete érdekében. A 2021-ben folytatott ellenőrzések számadatai és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatok összefoglalója - immár az elmúlt öt év tapasztalatait alapul véve - a Nébih honlapján olvashatók. Tovább >>>

Országszerte zivatarokra figyelmeztetnek

Országszerte zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tovább >>>

Műholdfelvételekből olvassák ki a fák magasságát

Az adatokból következtetni lehet például az egyes fák és az erdők szén-dioxid-megkötő kapacitására - írja az sg.hu. Tovább >>>

Fákra is átterjedt a tűz a Pes-kő barlangnál

Csaknem két hektárnyi területen égett az aljnövényzet Vértestolna határában a Pes-kő barlang környékén csütörtök délután - tájékoztat a katasztrófavédelem. Tovább >>>

A vadászat izgalmait élhetjük át az új videójátékkal

A vadászat igazi élményét nem adja vissza, de megközelíti az új videójáték, a Way of the Hunter, mely során egy igen tapasztalt vadász szerepébe bújva űzhetünk majd egyre nagyobb vadakat. Az ő távcsövén keresztül láthatjuk a gyönyörű tájat és a fenséges állatállományt, melynek tagjait igyekszünk majd elejteni - írja a Play Dome. Tovább >>>

Nyírerdő: a folyamatos erdőfelújítás miatt élvezhetik unokáink a Sóstói-erdőt

Több mint harmincezer csemetét ültetnek el a napokban a Sóstói-erdőben - írja a nyiregyhaza.hu portál. Az erdőfelújítás szerdán kezdődött, a terület jellegének megőrzése miatt a homoki tölgyesekre jellemző fajok csemetéit ültetik el. A Nyírerdő szakemberei az erdei tornapálya mellett és az erdő nyugati tömbjében dolgoznak. Tovább >>>

Két erdész alatt robbant fel egy akna Kijev megyei erdőiben

Az orosz hadsereg Kijev megyében egy erdei úton egy tankelhárító aknákat rejtett el. Az erdészek nem vették észre. Egyikük meghalt, a másik kórházba került. Tovább >>>

Idén is Dutra traktorok zengnek fel Kiskőrösön

Idén tízedik alkalommal rendezik meg a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót.

Tovább >>>

A Föld bajnoka címmel tüntette ki az ENSZ David Attenborought

A rangos elismeréssel a 95 éves tudós elkötelezettségét díjazták, amellyel történeteit meséli a természeti világról és a klímaváltozásról. A díjat megköszönve Attenborough ismételten hangsúlyozta, hogy azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében. Tovább >>>

Békés és Csongrád-Csanád megyét is újra elérte a madárinfluenza

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség. Tovább >>>

Rengeteg munkát adott az erdőtüzek eloltása a lánglovagoknak a hétvégén

A hosszú hétvége során tizenhárom szabadtéri tűzhöz vonultak Somogy megye tűzoltó egységei, amelyek között volt néhány négyzetméternyi és hét hektárra kiterjedő is - tájékoztat a katasztrófavédelem. Tovább >>>

Körözött traktort szállított, lebukott a határon

A rendőrök egy, a francia hatóságok által körözött munkagépet foglaltak le. Tovább >>>

A legjobb sportesemények Budapesten 2022 végéig

Magyarországot sokan sport nemzetként is emlegetik. Nem véletlen ez, hiszen a magyar sportolók számos esetben kiemelkedő eredményekkel érkeznek haza a nemzetközi versenyekről. Szinte nincs is olyan sportág, amelyben ne lenne legalább egy olyan magyar versenyző, aki a múltban, vagy éppen napjainkban a sportág vezetői között van. Tovább >>>

Felmérték a Nagykanizsa környéki erdők szaproxilofág bogarait

Az erdőtervezések során fontos feladata a nemzeti park igazgatóságoknak a biotikai adatok gyűjtése. Az erdők esetében az egyik legfontosabb csoport a xilofág és szaproxilofág bogaraké, hiszen jelentős szerepet töltenek be az erdőkben, főleg a holt faanyag lebontásában. Mivel a holtfa mennyisége az intenzív használat folytán egyre csökken, ezért ezen fajok is egyre ritkábbak, és ezért viszonylag nagy számban találunk köztük védett vagy közösségi jelentőségű, ún. Natura 2000 jelölő fajokat - írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Tovább >>>

Hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe

Hidegfront érkezik nagypénteken a Kárpát-medencébe. Ennek következtében a húsvéti hosszú hétvégén lehűl a levegő, néhol eső, zivatar is várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán. Tovább >>>

Idén is kiosztották a Kiss Ferenc díjat

Idén 37. alkalommal osztottak ki díjat a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban. Tovább >>>

Rekordmennyiségben vágtak ki fákat tavaly Németországban

Rekordot ért el tavaly a kivágott fák mennyisége Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján. Tovább >>>

Újra felütötte a fejét a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ismét a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Bács-Kiskun megyében. A fertőzés ez alkalommal egy körülbelül 3.500 egyedet számláló hízólúdtelepet ért el, ahol az állomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént. Tovább >>>

Romániában életbe lépett a medvék preventív kilövését is lehetővé tevő miniszteri rendelet

Romániában megjelent a hivatalos közlönyben és ezzel hatályossá vált a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium rendelete, mely a lakosság biztonsága és a károk elkerülése érdekében a medvék preventív kilövését is lehetővé teszi. Tovább >>>

Felvonulás és dagonyázás is lesz a zsámbéki traktor találkozón

Május 21-én, szombaton Traktoros és Veterán Találkozót rendeznek Zsámbékon, mely során rönkhúzó lovasbemutatóval, dagonyázással, ügyességi versennyel várnak minden érdeklődőt. Tovább >>>

Erős lehűlés várható húsvétra

Az előrejelzések többsége alapján erős lehűlés várható húsvétra: nagypéntekhez képest 8-10 Celsius-fokkal eshet vissza a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Tovább >>>

Kihalás szélén álló fajok kitömött példányait foglalták le Spanyolországban

Csaknem 29 millió euró (11 milliárd forint) értékű, preparált, veszélyeztetett állatokból álló magángyűjteményt foglaltak le a hatóságok vasárnap Spanyolországban. Tovább >>>

Melegszik az idő, de hajnali fagyok még lehetnek

Fokozatosan melegszik az idő, de hajnali fagyokra is készülni kell a héten. A hétvégén ismét borúsabb idő várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Tovább >>>

Gyulaj Zrt.: méhlegelő funkciót is betölt az új erdő

A Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank „Zöld Szív” fenntarthatósági program keretében megteremtett pénzügyi forrásból a Gyulaj Erdészeti és Vadászat Zrt. a festői szépségű Tolnai hegyháton, Mucsi községhatárban egy közel 4 hektáros felhagyott szántón új erdőt telepített, mely az ökológiai szerepe és az erdők egyéb más pótolhatatlan funkciói és szerepei mellett, méhlegelő funkciót is betölt. Tovább >>>

SZKTV 2022 - Taroltak az ásotthalmi erdészeti szakmunkás tanulók (+KÉPEK)

Április elején a mátrafüredi Északi Agrárszakképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén rendezték meg a hagyományos SZKTV-t, vagyis a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt.Tovább >>>

Tűzesetek az erdőben: erdészek és tűzoltók közösen gyakorlatoztak

Erdőgazdálkodási szakemberekkel tartott közös szakmai napot a katasztrófavédelem április 7-én Soponyán. A fórum első felében az erdőtüzek kockázatáról és a tűzoltási taktikákról tartottak előadásokat. Délután egy szimulált tűzeset felderítési, megközelítési lehetőségeit gyakorolták a képzésen résztvevő erdőgazdálkodók, valamint a hivatásos és önkéntes tűzoltók. Tovább >>>

Vasárnap kisüthet a nap, de sok helyen marad az esős idő

Hajnalig nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főleg hazánk délkeleti, keleti felén még többfelé várható eső, zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Tovább >>>

Négymillió forintos erdőfelújítás kezdődik a Sóstói-erdőben

Elérkezett az erdőfelújítás ideje a nyíregyházi Sóstói-erdőben: az erdei tornapálya mellett és az erdő nyugati tömbjében egyaránt dolgoznak majd a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének szakemberei - közölte az állami erdőgazdaság honlapunkkal.Tovább >>>

Orvvadászott, sőt vendégeket is vadásztatott törvénytelenül az exvadőr

Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság, lopás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Tamási Rendőrkapitányság egy 48 éves pári és egy 52 éves nagykónyi lakossal szemben. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. feljelentése alapján a tamási rendőrök az elkövetőket 2020. november 2-án Páriban tetten érték, amikor két dámszarvas trófeát készítettek ki. A 48 éves férfi korábban a feljelentő alkalmazásában volt kerületvezető vadász. A trófeákat jogosulatlanul, vagyoni haszonszerzés céljából szerezte meg, azokkal nem számolt el, melyről 52 éves segítőjének is tudomása volt.Tovább >>>

TERRI a Hunnia Fagéptől: Mozgékony és gazdaságos erdészeti gépek gyérítési munkákra

Az elmúlt napokban sorra hozta új, saját gyártású promóciós videóit, valamint az ehhez kapcsolódó híreit a TERRI 3 erdészeti gépcsaládról a Hunnia Fagép, amit mi is érdeklődve követünk – így kézenfekvő volt, hogy interjút készítsünk a cég ügyvezetőjével, Tóth Lajossal. Tovább >>>

Kalandos tavaszi programok gyermekeknek és felnőtteknek

A szabadban lenni, érezni a friss levegőt és valamilyen fizikai tevékenységet végezni nem csak jó érzés, hanem egészséges is. A kültéri programok hatással vannak a vérkeringésre, nagyon szórakoztatóak, de természetesen számos egyéb előnyük van még ezeken felül. Manapság sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy folyamatosan a négy fal között töltsük az időnket, még akkor is, ha kint süt a nap és jó az idő. Pedig annyi mindent lehetne odakint csinálni, hogy alig bírtuk egy kisebb csokorba összeszedni azokat a tevékenységeket, amiket tavasztól őszig a szabad levegőn lehet végezni. Tovább >>>

A tisztább erdőért dolgoztak a Soproni Egyetem hallgatói Fertőrákoson

Takarítási túrát szervezett Fertőrákoson a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. A programot az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által meghirdetett „Tavaszi nagytakarítás” részeként rendezte meg az erdőgazdaság. Tovább >>>

50 helyet lépett előre a MATE a QS agrártudományi ranglistáján

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – 14 hónappal a 2021. február 1-jei megalakulása óta – 50 helyet javított a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) idei agrártudományi ranglistáján. Az 50 helyes előrelépés mögött az egyik legfontosabb tényező a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése – a munkaerőpiac visszaigazolja az Egyetemen tavaly év elején elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat –, a másik pedig az intézmény tudományos teljesítményének növekedése. Tovább >>>

Az erdősítést, faültetést ösztönzi az új jogszabály Romániában

A román kormány jelentősen növelte a több évre szóló, országos közművesítési program finanszírozási keretét, emellett az erdősítések ösztönzéséről és a hulladéktárolás szigorításáról fogadott el jogszabályokat a szerdai ülésén. Tovább >>>

Az aranysakál-populációt vizsgálták a szakemberek a Bakonyban

A közelmúltban rendezték meg a IV. Bakonyi Dúvadhetet, amelynek záróeseményén Németh Attila tájegységi fővadász az aranysakál-állomány felmérésének tapasztalatairól számolt be - írja a VEOL. Tovább >>>

Erdőgazdálkodásról tanácskoztak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és A Segítő Szűz Máriáról Nevezett Egyházmegyei Erdészeti Hivatal Mi lesz az erdőkkel?! – Az erdők kihívásai a klímaváltozással szemben címmel tudományos konferenciát szervezett szombaton a püspöki palota dísztermében - írja az Erdon, erdélyi hírportál. Tovább >>>

Megszűnt az aszály, de a hó és a fagy károkat okozott

Megszűnt az aszály, de a hó és a fagy sokfelé károkat okozott a gyümölcsfákban - emelte ki hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tovább >>>

Békés megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

A hétvégi csapadéknak köszönhetően Békés megye területén is jelentősen csökkent a tűzkockázat, ezért a hatóság 2022. április 5-től visszavonja a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat. Ezzel az intézkedéssel már csak hazánk két megyéjében marad érvényben a fokozott tűzveszély. Tovább >>>

Több év kihagyás után újra lesz InnoLignum Sopron

A koronavírus járvány miatt az utóbbi években számos rendezvény maradt el, nem volt ez másképp hazánk legjelentősebb faipari és erdészeti szakvásárával sem. Most azonban egy igazán jó hírrel szolgálhatunk: a kényszerszünet után, 12. alkalommal rendezik meg az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozatot. Idén sem hiányozhatnak a szakmai eseményről a legmodernebb erdészeti gépek, faipari termékek, és a kutatás-fejlesztés képviselői. Tovább >>>

Veszett rókát találtak Románia magyar határ menti területén

Március végén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy rókában a magyar határtól alig több mint 20 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Batarcs (Batarci) településen. A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat, harapása útján, akár az embernek is átadhat, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.Tovább >>>

A hazai faanyagkereskedelemre is hatással vannak az ukrán háború miatt elrendelt szankciók

A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések - hívja fel a figyelmet a Nébih.  Ezek részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. március 16-i ülésén. Tovább >>>

Visszatér a tél, havas eső és hó is várható

Szombat estétől visszatér a tél: havas eső, valamint elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon számottevő havazás is lehet - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Tovább >>>

Az ország nagy részén megszűnt a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt két nap csapadékos időjárásának köszönhetően Magyarország megyéinek többségében megnőtt a holt biomassza nedvességtartalma, így megszűnt vagy jelentősen csökkent a tűzkockázat. A hatóság 16 megyében és a fővárosban 2022. április 1-jén 13 órától visszavonta a fokozott tűzveszélyt. A magas erdőtűzkockázattal rendelkező Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben – ahol továbbra sem hullott elegendő csapadék az erdő- és vegetációtűz-kockázat csökkenéséhez – érvényben marad a tűzgyújtási tilalom. Tovább >>>

Mitől klímaokos az erdőgazdálkodás? Mi is az a természetközeli erdőgazdálkodás?

Mennyire „természetközeli” az európai erdőgazdálkodás? címmel szervezett online nemzetközi konferenciát az EUSTAFOR (European State Forest Association) és a CEPF (Confederation of European Forest Owners). A konferencia előadói mintegy féltucat nemzetet, illetve szervezetet képviseltek, de Európából bárki csatlakozhatott az online eseményhez, amelyen az Európai Bizottság szakemberei is nagy számban részt vettek.Tovább >>>

Hiány van újrahasznosítható papírhulladékból, de van megoldás

Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról – például az ital- és élelmiszercsomagoló kartonok begyűjtésének és újrafelhasználásának hatékonyabbá tételéről, és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork március 23-án a SIRHA Budapest kiállítás keretében megtartott sajtóeseményén.Tovább >>>

A bambuszból készített brikett lehet a megoldás

Uganda egyik legnagyobb környezeti kihívása a megfizethető, tiszta tüzelőanyaghoz való hozzáférés. Erre jelenthet megoldást egy helyi innováció, amely során bambuszból készítik el az éghető brikettet.Tovább >>>

AM: a szénmegkötés legkézenfekvőbb módja a zöldfelületek növelése

Jó úton haladunk közös célunk elérése felé, hogy 2030-ra 27 százalékra növeljük hazánk fával borított területét - mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Településfásítási Program szigetbecsei állomásán közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.Tovább >>>

Erdőtüzek: folyamatosan mennek az erdészek, mentik, ami menthető

Bár március 31-én megérkezett a várva várt eső, az aszályos tavasz megtette a hatását, és rengeteg erdőtűzről, vegetációtűzről számolhattunk be az Erdő-Mező oldalán is. Nem volt ez másként az Egererdő Zrt. területén sem, amiről március 29-én egy posztot is készített az állami erdőgazdaság.Tovább >>>

Érdemes előre gondolkodni, de érkeznek STIHL gépek és alkatrészek

Kisebb csúszások biztosan lesznek a jövőben, és az új termékek bevezetése is a tervezettnél lassabban zajlik, de alapvetően nincsen gép- és alkatrészhiány a STIHL-nél. A gazdasági kihívásokra ugyanis a családi vállalat folyamatosan próbál hatékony válaszokat adni, a vásárlók minőségi kiszolgálása érdekében akár a közép- és hosszútávú stratégiáikon is azonnal változtatnak. A koronavírus-járvány kirobbanása óta minden kisgép-gyártó komoly nehézségekkel küzd, amit az egy hónapja tartó fegyveres konfliktus tovább súlyosbított, de a STIHL mindent megtesz azért, hogy a felhasználók ezekből alig érezzenek meg valamit.Tovább >>>

Több megyére figyelmeztetéseket adtak ki a zivatar veszélye miatt

A várható jelentős mennyiségű csapadék, illetve a zivatar veszélye miatt több megyére figyelmeztetéseket adott ki csütörtökre és péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tovább >>>

Lángba borult egy vadban gazdag terület a Siónál

Meggyulladt a nádas a Sió-csatorna közelében kedd délután. A Balatonszabadiban élők a hatalmas füstre lettek figyelmesek - tájékoztat a katasztrófavédelem. Tovább >>>

NAK: tájékoztató sorozat indul az erdészeti tevékenységek támogatási lehetőségeiről

Az elmúlt évek szakmai tájékoztató sorozatainak pozitív tapasztalatai alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újabb erdészeti rendezvénysorozat indítását tervezi. A Magyar Államkincstárral együtt megtartandó előadásokon a különböző, igénybe vehető támogatások, és benyújtásuk módja kerül terítékre. Tovább >>>

Végleges helyére került a vadászati világkiállítás jelképe

Végleges helyére került az "Egy a Természettel" - Vadászati és Természeti Világkiállítás jelképe; Szőke Gábor Miklós Totem című alkotását a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának parkjában adták át kedden. Tovább >>>

Több mint tízezer tűzifahirdetést ellenőrzött a Nébih

2021-ben az előző évinek csaknem az ötszörösét, azaz összesen 12 ezer darab fatermék – elsősorban tűzifa – eladását célzó hirdetést ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR szakemberei. A hirdetések túlnyomó részét a közösségi média csatornáin tették közzé, melyeknek a 84%-a bizonyult jogszerűtlennek. Az egyéb sajtóorgánumokon publikált hirdetések esetében ez az arány – bár szintén nem elhanyagolható, de – lényegesen kedvezőbb, mindössze 24% volt. Tovább >>>

Semjén: az erdőtelepítés mellett csak érvek vannak, ellenérvek nincsenek

"Az erdőtelepítés talán az egyik olyan dolog az életben, ami mellett minden érv van, vele szemben semmilyen érv nincs" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Fejér megyében végzett mintafásítási programjának hétfői átadó rendezvényén. Tovább >>>

Munka közben csaptak fel a lángok, teljesen kiégett egy aprítógép (+KÉPEK)

"Békésen darálta a fát egy férfi Segesdnél az elmúlt hétvégén, majd egyszer csak összeszakadt az ég a földdel... Legalábbis azt hitte, amikor meghallotta a hatalmas durranást, és észlelte, hogy az aprítógépből lángnyelvek törnek elő. Több mint három óra hosszáig tartó megfeszített munka következett ez után…" - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook oldalán.Tovább >>>

Önkéntesekkel ültettek fákat és cserjéket a Peszéri-erdőben

Március két hétvégéjén lelkes önkéntesekkel a Peszéri-erdő olyan részein ültettek fákat és cserjéket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, ahol a gépi ültetés nem lett volna kivitelezhető, hogy erdészeti járművekkel ne tegyenek kárt az értékes erdei aljnövényzetben. Tovább >>>

Hűvösebb és csapadékosabb idő várható a héten

Hétfőn még napsütéses lesz az idő, jellemzően 20 Celsius-fok fölötti maximumokkal, a hét további részében már hűvösebb és csapadékosabb idő várható. A hét második felében hajnali fagyok ugyan már nem valószínűek, de napközben jellemzően 20, néhol 10 fok alatt alakulnak a csúcsértékek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Kutatók: a klímaváltozás miatt még komolyabb fagykárok lehetnek Magyarországon

A klímaváltozás miatt még komolyabb fagykárok lehetnek Magyarországon - olvasható a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon pénteken közzétett elemzésben. Tovább >>>

Fokozott rendőrségi ellenőrzések a Gyulaj Zrt. területein

Minden évben, így idén is fokozott figyelmet szentel a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a rendre, vagyonbiztonságra, a vadfajok és a védett állatok nyugalmára a vadászterületeinken, erdőterületeinken, kiemelten így van ez a gím- és dámbikák agancshullajtási időszakában. Tovább >>>

Napsütéses, száraz idő várható a hétvégén

Folytatódik a napos, száraz idő a hétvégén. Néhol hajnalban még fagyhat, de napközb en már egyre több felé 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Szerdán közel negyven helyszínen oltottak szabadtéri tüzeket Heves megyében

Az idei évben 461 szabadtéri tűzhöz vonultak Heves megyében a tűzoltók - tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Csak a szerdai napon 36 helyszínen oltották az égő száraz növényzetet, avart, számos helyen összehordott hulladékot a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, akik sokszor a nagy területekre kiterjedt tüzek oltásában a környező megyékkel közösen segítséget nyújtanak egymásnak. Tovább >>>

Megújuló erdők az érdi Beliczay-szigeten

Több mint 61.000 facsemetét ültetett el az érdi Beliczay-szigeten a Pilisi Parkerdő. A jelenleg közel 10 hektárt érintő beavatkozás az első lépése annak a folyamatnak, amellyelaz eddig alacsony biodiverzitású – mindössze két fafajból álló –, ökológiai szempontból sérülékeny állományt változatos fafajokból álló, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, stabil ökoszisztémájú, elegyes, puhafás ligeterdők váltják fel. Tovább >>>

Nagy István: egyre nagyobb az erdők szerepe a magyar agráriumban

Egyre nagyobb az erdők szerepe a magyar agráriumban, az ország területének már mintegy 22 százalékát erdő borítja - ismertette Nagy István agrárminiszter kedden a Magyar Bankszövetség Jótett bank - zöld szív programja keretében tartott faültetéssel egybekötött rendezvényén. Tovább >>>

Áder János: dicséret illeti az erdészek munkáját

Dicséret illeti az erdészeket nemcsak az elmúlt hét év, hanem az elmúlt 100 esztendőben végzett munkájukért - mondta Áder János köztársasági elnök a Pilisszentkereszt fölötti Kakashegyen tett látogatásakor hétfőn, az Erdők nemzetközi napján. Tovább >>>

Több ezer hektárral nő a folyamatos erdőborítású terület a Kelet-Mecsekben

Az erdőket fenyegető veszélyek közül a klímaváltozás negatív hatásai a legjelentősebbek. Az Erdők Nemzetközi Napjához kapcsolódóan a Mecsekerdő aKelet-Mecsek nemrég elkészült erdőtervein keresztül mutatja beaz ökológiailag stabil és a klímaváltozásnak ellenálló erdők megteremtéséhez szükséges lépéseket és azt, milyenek lesznek a Kelet-Mecsek erdei egy évtized múlva. Tovább >>>

Trófeás szarvasbikák kilövése miatt emeltek vádat öt ember ellen Somogyban

Milliós értékű trófeás szarvasbikák illegális elejtéséért emelt vádat az ügyészség öt férfi, köztük egy önkormányzati vezető és egy hivatásos vadász ellen - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t. Tovább >>>

Magyarországon hiánypótló madármegfigyelő kézikönyv jelent meg

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa által írt hiánypótló könyv célja a Magyarországon is mind népszerűbb távcsöves madármegfigyeléssel most ismerkedők segítése a terepi felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, a települések madárvilágának megismerésében. Tovább >>>

Meleg és továbbra is száraz idő várható a héten

Meleg és továbbra is száraz idő várható a héten - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Teljesen kiégett a bozótirtást végző erdészeti traktor - VIDEÓ is készült az oltásról

Az erdészeti traktor egy FAE zúzóval az elektromos vezetékek alatti bozótost irtotta Balatonszemes és Szólád között, amikor a gépkezelő a motortérből szivárgó füstre lett figyelmes. A sofőr egy közeli földes útra vezette a gépet, és porral oltóval megpróbálta eloltani a tüzet, de nem járt sikerrel. Tovább >>>

Eláruljuk, hova került a Vadászati Világkiállítás medveszobra

A kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban felavatták Szőke Gábor Miklós „Ne igyál előre a medve bőrére!” című medveszobrát, amelyet 2021-ben az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is megtekinthettek az érdeklődők.Tovább >>>

Agrárkamara: 2023-27 között 7600 milliárd forint jut a vidék megerősítésére

A vidékfejlesztés megerősítésére 2023 és 2027 között 7600 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke egy sajtótájékoztatón, Debrecenben.Tovább >>>

A korai növények már virágozni kezdtek, csapadék egy hétig nem várható

Száraz, hűvös időjárás jellemezte március első felét, a súlyos csapadékhiány országszerte fokozódott. A szerdán érkezett légörvény csak az északkeleti országrészbe hozott számottevő csapadékot, de oda is keveset. Az Országos Meteorolóiai Szolgálat agrármeteorológiai jelentése szerint a folytatásban visszatér a száraz, hűvös északkeleti áramlás, csapadék a következő hét végéig nem valószínű. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, a hőmérséklet emelkedése a jövő héten várható.Tovább >>>

Zambó Péter: az építőiparnak lehet majd gondja fenyő fűrészáruval

Március 17-én egy sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium az Erdők Nemzetközi Napjára, ahol egy kérdés erejéig az ukrán-orosz háború erdőgazdálkodásra gyakorolt hatása is felvetődött. Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár kifejtette: a fakitermelésünket a kialakult helyzet nem befolyásolja, hiszen az érintett államokból eddig is főként fenyő fűrészáru érkezett hazánkba. Abból pedig, ha akarnánk sem tudnánk többet kitermelni, hiszen a magyarországi erdők főként tűzifát, valamint bútor és papíripari anyagot adnak.Tovább >>>

200 ezer oldalnyi erdészeti szakirodalom a világhálón

Az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtára egyike az erdész szakma évszázados tapasztalatait, elméleti és gyakorlati tudását őrző gyűjteményeinek, mondta Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár. Annak érdekében, hogy mindez a XXI. század követelményeinek megfelelően váljon közkinccsé, megindult a digitalizálása: az Agrárminisztérium támogatásával 2017-ben megkezdődött program keretében immáron közel 1000 kötet, 200 000 oldal szakirodalom érhető el digitális formában a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár könyvtár keresőfelületén. Erről a folyamatról és az elért eredményekről tájékozódhattak a résztvevők az Országos Erdészeti Egyesület és a Wagner Károly Alapítvány szervezésében tartott bemutatón. Tovább >>>

Március végén kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázására idén tavasszal is sor kerül, ezért ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2022. március 26-án kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben. Tovább >>>

Célba értek az első erdészeti segélyszállítmányok Kárpátalján

Több mint egy tonna élelmiszert és tisztálkodási szereket, valamint másfél millió forint értékű gyógyszerszállítmányt juttatott el Kárpátaljára az Országos Erdészeti Egyesület. A kárpátaljai magyar erdészek közvetlen kapcsolatot tartanak Ukrajna keleti régióiban élő kollégáikkal is, és folyamatosan közvetítik a legfontosabb kéréseket a magyarországi gyűjtést szervezőknek. Tovább >>>

Rangos elismerést vehetett át az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át Magyarország vadgazdálkodásában betöltött jelentős szerepe, az ágazat jogi és szervezeti működésének kialakítása érdekében végzett munkája, valamint az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással összefüggő érdekképviseleti tevékenysége elismeréseként Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.Tovább >>>

Veszélyben a Sajó folyó

Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél - számolt be róla a Tények. Tovább >>>

Elhunyt a legendás sportfavágó, Martin Komárek

"Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy tragikus hirtelenséggel, egy munkahelyi baleset következtében elhunyt Martin Komárek, a legendás cseh TIMBERSPORTS versenyző" - közölte pénteken a sportfavágók hazai Facebook oldala.Tovább >>>

Több mint kétszáz fát ültetnek el a tavaszi szezonban az Ipoly Erdő erdészei

Elkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka. Az Ipoly Erdő Zrt. működési területét érintő első települése 2022 tavaszán Szokolya volt, ahol 30 nagylevelű hársat ültettek az elmúlt napokban. A faültetést civil összefogás készítette elő, a munkához Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Schanda Tamás miniszterhelyettes is csatlakozott. Tovább >>>

Marad a benzinárstop és biztosított Magyarország üzemanyag-ellátása

Kitart a magyar kormány az üzemanyagárstop mellett, de most új lépésekkel reagál az elmúlt napok pánikjára – hangsúlyozta csütörtök esti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. Tovább >>>

Országos tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben, így a mai naptól életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, hazánkban ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Tovább >>>

Kötelesek az üzemanyagtöltő állomások kiszolgálni a mezőgazdasági gépeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara széles körű felmérést végzett tagjai körében. Ennek eredménye alapján minden harmadik termelő tart attól, hogy az üzemanyag-kiskereskedelem egyes szereplői által bevezetett korlátozások akadályozzák a tavaszi munkálatok elvégzését. Ennek elkerülése érdekében megjelent az a jogszabály, ami kimondja, hogy a töltőállomásoknak ki kell szolgálniuk a 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, traktorokat és mezőgazdasági erőgépeket. Tovább >>>

Szinte azonnal találnak munkát a frissen végzett erdőmérnökök

A Soproni Egyetemen végzett erdőmérnökök diplomájuk megszerzése után átlagosan két hónap utánállnak munkába a hazai erdőgazdasági ágazatban, a végzettségüknek megfelelő munkakörben – mondta Dr. Kovács Gábor, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese 2022. március 9-én, a kar hagyományos állásbörzéjén. Tovább >>>

Március 15. - Megemlékezés a Nyíri-erdőben

A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt.  megemlékezést szervez nemzeti ünnepünk tiszteletére 2022. március 15-én, kedden. Tovább >>>

Nébih: tisztázatlan eredetigazolású faanyagot találtak Zala megyében

Közös akcióban ellenőrizték februárban a tűzifavásárláshoz és szállításhoz kötődő szabályokat a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya és a Nébih munkatársai Zala megyében. A korábban megkezdett hatékony együttműködés eredményeképp ezúttal is fény derült a visszaélésekre és a szabálytalanságokra. Tovább >>>

Önkéntesek ültettek csemetéket a Sóstói-erdőben

A tavaszi idő beköszöntével, illetve a föld fagyának kiengedésével elérkezett az erdészek egyik legfontosabb feladata, az ültetés időszaka. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete pénteken, Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben önkéntes faültetést szervezett, amelyen mintegy nyolcvanan vettek részt. Az érintett erdőrészletben csaknem 3 hektáron egy éve végeztek erdősítést az erdészek. Az önkéntesek az időjárás szélsőségei miatt elpusztult csemetéket pótlásában vettek részt, mintegy kétezer őshonos kocsányos tölgy csemetét elültetve. Tovább >>>

Nehézgép-szerelő verseny is lesz a 2023-as EuroSkills Európa-bajnokságon - Jelentkezz!

2022. április 1-jéig lehet jelentkezni az Euroskills-re, a szakmák Európa-bajnokságára, ahol 2023-ban a nehézgép-szerelők is megmutathatják tudásukat. A MEGFOSZ ezért felhívást tett közzé, és kérik, hogy amennyiben bárkinek a környezetében van olyan fiatal, aki megfelelne a feltételeknek, és vállalja a versenyzést, jelentkezzen a worldskillshungary.hu honlapon.Tovább >>>

A háború ára: már 400 forinton az euró

Hétfőn délelőtt 10 órakor történelmi és lélektani szintet lépett a forint, az árfolyama elérte a 400-as szintet az euróval szemben. Reggel még 380 körül kezdte a napot a forint, azóta ütemes leértékelődést mutat - olvasható a portfolio.hu oldalon. 10 óra 14 perckor már lejjebb ment az érték 398,35-re.Tovább >>>

Március elején még velünk marad a tél, hózápor is lehet

A következő napokban is folytatódik a télies idő, néhol hózápor is lehet. A hét második felében nem várható csapadék és továbbra is lehetnek mínusz 10 Celsius-fok közeli minimumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.Tovább >>>

Tavaszi ültetési időszakkal, 10 ezer fával folytatódik a Településfásítási program

Elkezdődött a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka, amelynek részeként a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével 19 megyében, összesen 364 településen 10 000 fát ültetnek el - jelentette be hétfői közleményében Nagy István agrárminiszter.Tovább >>>

Sármelléken 600 hektár égett le, országszerte voltak bozóttüzek

A hétvége folyamán lángra kapott az aljnövényzet Sármellék külterületén, az oltás befejeztéig, hétfő hajnalig összesen 600 hektárnyi terület égett le - közölte az Időkép.hu. A portál szerint eközben az ország több más pontján is volt nádas- és bozóttűz, például Nemesgörzsöny, Balatonföldvár és Nyíregyháza térségében is lángra kapott az aljnövényzet.Tovább >>>

Medvetámadás Szlovákiában: súlyosan megsérült az erdész

Több, köztük súlyos sérülést is szerzett az a szlovák erdész, akit medvetámadás ért a Sztrázsó-hegységben (Strážovské vrchy) lévő Tiefengrund-völgyben a privigyei (Prievidza) járásbeli Németpróna (Nitrianske Pravno) közelében. Tovább >>>

Tovább bővül a tűzgyújtási tilalom alá vont terület Magyarországon

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt 2022. március 5-től újabb öt megyére (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Szolnok) terjeszti ki a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben marad hazánk hat megyéjében.Tovább >>>

Soha ilyen könyv még nem jelent meg hazánk ragadozó madarairól és baglyairól

Nagyon nehéz részletes, szakmai szemléletű könyvajánlót írni, amikor egy kiadvány kapcsán már ahhoz is hosszú napok kellenének, hogy egy viszonylag pontos keresztmetszetet lásson belőle az újságíró. Egy hivatalos bemutatórendezvény és némi lapozgatás után mindössze benyomások, fel-felvillanó érdekes és hasznos információk, néhány fotó, illusztráció vezethettek, mikor asztalomhoz ültem, és billentyűzetet ragadtam. A tudományos igényességgel, rendkívül látványosan összeállított „Magyarország ragadozó madarai és baglyai” dupla kötet 35 hónap alatt készült el, és így lett hazánk legjelentősebb szakmai kiadványa a témában. Ezen információ birtokában talán nem meglepő, hogy idő kell a teljes megismeréséhez is. Erre ezúttal kísérletet sem teszek, hiába ízlelgetem a köteteket már több mint egy órája…Tovább >>>

Mire jó a teafilter, ha a talajaink mikrobiológiai aktivitására vagyunk kíváncsiak?

Talajaink biodiverzitása, mikrobiológiai aktivitása jelentős hatással van a mezőgazdasági termelésre - legyen szó szántóföldi kultúrákról, zöldségekről vagy éppen egy gyümölcsültetvényről. Amit azonban nem látunk, arról sok esetben nincsen kellő mennyiségű információnk. Egy kifejezetten egyszerű és olcsó módszerrel viszont megtudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak a talajaink, milyen mértékű bennük a mikrobiológiai tevékenység. Megmutatjuk a receptet, amit az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető szaktanácsadójával, Allacherné Szépkuthy Katalinnal próbáltunk ki a szári Csoroszlya Farm 20 éves, bio szilvaültetvényében.Tovább >>>

Faipari szankciókkal is sújtják Fehéroroszországot

Újabb Fehéroroszországot sújtó szankciókról állapodott meg az Európai Unió, írta a Guardianra hivatkozva a Pénzcentrum.hu. A lap szerint ezt az EU soros, francia elnöksége megerősítette.Tovább >>>

Engedély nélkül vágtak ki fákat egy váraljai erdőben

Állampolgári bejelentés alapján fogtak el a rendőrök két férfit, akik engedély nélkül vágtak ki fákat egy váraljai erdőben - írja a police.hu. Tovább >>>

Nébih: most a vadmadarak miatt jelent veszélyt a madárinfluenza

Az állategészségügyi szolgálat és a baromfitartók elővigyázatos és szabálykövető intézkedései ellenére, a vadmadarak tavaszi vándorlása jelentős veszélyt jelent a hazai baromfiállományra. Nem csak Európa más országaiban, hanem hazánkban is számos vadmadár tetemében kimutatható a madárinfluenza vírusa. Tovább >>>

Nagy István: a faültetés a jövőbe vetett bizalom kifejeződése

A faültetés hagyományosan a jövőbe vetett bizalom kifejeződése, "mi is fákat ültetünk, mert mindannyian bízunk a jövőben!" - hangoztatta az agrárminiszter kedden Kecskeméten.Tovább >>>

Faapríték-felkészítési és -szállítmányozási tevékenységre keres vállalkozót a SEFAG

A SEFAG Zrt. ajánlattételi felhívást tesz közzé faapríték felkészítési és szállítmányozási tevékenységre. Az ajánlatok benyújtásának határideje 2022. március 21. Tovább >>>

Az állami erdőgazdaságok és a nemzeti park igazgatóságok szállást ajánlottak fel a kárpátaljai menekülteknek

Az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult helyzet kapcsán az állami erdőgazdaságok az Országos Erdészeti Egyesület és az Erdészcsillag Alapítvány operatív segítségével közel 100 menekültnek ajánlott fel azonnali szálláslehetőséget ellátással a határközeli erdei iskolákban – mondta Nagy István agrárminiszter. Az Országos Erdészeti Egyesület az egész országban megkezdte az erdei turisztikai szálláshelyek felmérését az állami mellett a magán erdőgazdálkodók körében is, hogy szükség esetén az egész erdőgazdasági cégcsoport bevonásával további férőhelyeket biztosítsanak az Ukrajnából érkező rászorulóknak. Tovább >>>

Hatékony és profi kisgépek erdészeti csemetekertek számára

A legfrissebb támogatási információk szerint a Közös Agrárpolitika részeként az eddig megszokottakon túl újabb célok is megjelenhetnek majd az erdészeti ágazatban. Ilyen például a fiatal erdőgazdálkodók támogatása, és a digitalizáció fejlesztése. Ezek mellett az erdősítési program a tervek szerint továbbra is nagy ütemben folytatódhat. Mindez várhatóan és közvetett módon az erdészeti szaporítóanyagok, facsemeték előállítására is kedvező hatással lehet. A csemetekertek szemszögéből további pozitívum a településfásítási program működése, illetve az uniós GreenDeal és a hozzá kapcsolódó, hazai zöld felépítményben szereplő tervek, például a mezővédő erdősávok telepítése. Kisebb mértékben ugyan, de a méhészekkel kötött együttműködés is előremutató az erdészeti szaporítóanyag-termelők számára. Tovább >>>

Álláshirdetés - Műszaki ügyintézőt és erdészetigép-szerelőt keres a Forest Power Kft.

A Forest Power Kft. csapatának bővítése érdekében cserszegtomaji telephelyére műszaki ügyintézőt és erdészetigép-szerelőt, közép-magyarországi munkavégzésre pedig erdészetigép-szerelőt keres. Részletek alább!Tovább >>>

Megkezdődött a kaposvári faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű építése

Megkezdődött a faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű építése a Füredi út mentén. Szita Károly a tavaly decemberi közgyűlésen jelentette be, hogy a kormány 4,5 milliárd forintnyi támogatásának köszönhetően elindulhat az építkezés.Tovább >>>

Első gyérítések hatékonyan és kényelmesen - KDH rendszerrel és WOODY 40 egységgel

A WOODY 40 egységgel ellátott Konrad Thinning Harvester (KDH – Konrad gyérítő harvester) a válasz arra a kérdésre, hogy gazdaságosak-e az első törzskiválasztó gyérítések. A Konrad KDH lánctalpas harvestereivel biztosan azok.Tovább >>>

MODULARIS - A hiánypótló, különleges adaptercsalád már a magyar erdőgazdálkodóknál

Hiánypótló termékcsalád érkezett a hazai erdőgazdálkodókhoz. A szlovén MODULARIS DRIVE D.O.O. erdészeti és ipari adaptereket gyárt főként kotró-, illetve egyéb rakodógépekhez.Tovább >>>

Változékony, hűvös idő várható a tél utolsó és a tavasz első napjaiban

A tél utolsó napján és a tavasz kezdetén is változékony, hűvös idő várható: napsütésre, hózáporra, mínuszokra is készülni kell a héten - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.Tovább >>>

Gyönyörű székek készültek faipari hulladékból

Első ránézésre valószínűleg nem mondanánk meg, mennyire komplex projekt áll Matthias Gschwendtner egyedi dizájnszéke mögött. A faipari hulladék felhasználásával készült darab modern technológiák, például komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével jött létre.Tovább >>>

Több megyében is tűzgyújtási tilalom lépett életbe

A csapadékszegény időjárás miatt 2022. február 26-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Nógrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyékben. Emellett fennmarad a korábban elrendelt tilalom Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyék területén is.Tovább >>>

Épített közelítő nyomok kivitelezésére keres vállalkozót a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet épített közelítő nyomok kivitelezésére és közútcsatlakozás aszfaltozására. Tovább >>>

Mintegy 400 kilogramm agancsot foglalt le a rendőrség

A balatonföldvári rendőrök lopás miatt indítottak eljárást két balatonszárszói férfi ellen, akiktől a házkutatások során mintegy 400 kilogramm agancsot foglaltak le - írja a police.hu Tovább >>>

900 kilométert is megtehet éjszakánként az erdei szalonka

Műholdas nyomkövető eszközökkel két éven át vizsgálták az erdők királynőjeként ismert erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. Az új adatok alapján néhány egyed egyetlen éjszaka alatt 900 kilométert is megtett, megállókkal együtt pedig hazánkból mintegy 5000 kilométer távolságra, az Urál-hegységen túlra is eljutott. Tovább >>>

36 ezer köbméter tűzifát szállít a szociális tűzifaprogramban az Északerdő

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a kezdetek óta aktívan részt vesz a kormány által elindított Szociális Tüzelőanyag Programokban. A rászoruló családok tüzelőanyag költségeinek enyhítése céljából az 5 ezer lélekszám alatti települések nyújthattak be pályázatot tűzifa vásárlás támogatására. Az erdőgazdaság működési területén a nyertes önkormányzatok száma meghaladta a 240-et, közülük csaknem 230 településsel, több mint 36 ezer köbméter tűzifa szállítására szerződött társaságunk - tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt vezérigazgatója. Tovább >>>

Erdésztechnikus diákok gyakorlatoztak a TAEG-nél

A Tanulmányi Erdőgazdaság alapításától kezdve feladatai és célkitűzései között szerepel az erdészeti szakmai oktatás támogatása, amelyben kollégáink tevékenyen részt vettek és vesznek a mai napig terepi oktatóként, konzulensként vagy akár vizsgáztatóként. A TAEG Zrt. feladata, hogy támogassa a Soproni Egyetem képzéseit erdő- és vadgazdálkodási, pedagógiai, közgazdasági vagy éppen faipari téren. Ebből a feladatból az ökoturisztika ágazat is jelentős szerepet vállal, az Erdő Háza Látogatóközpont és vadaspark megnyitásának már első heteitől fogva gyakorlati képzésnek ad helyet. Tovább >>>

Erdészeti támogatások: támogatni fogják a digitalizációt, a fiatal erdőgazdálkodókat, és lesz pénz erdősítésre

Az aktuális és a közeljövőben várható, erdőgazdálkodókat érintő VP-s erdészeti pályázatokról az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság Fejlesztéspolitikai Főosztályát az Alföldi Erdőkért Egyesület levélinterjú formájában kérdezte meg. A szakmai szempontból kardinális témákra, felvetésekre Nagy Attila főosztályvezető válaszolt.Tovább >>>

Állami erdőgazdaságok 2022-ben is a FeHoVa vadászati kiállításon (KÉPEK)

Nincs FeHoVa állami erdőgazdaságok nélkül. Ahogy minden évben, úgy 2022-ben is a szokásos körpavilonban kapott helyett a - mostmár - 21 erdészeti társaság, amelyet a megszokott módon körbejártunk. A legtöbben vadászati ajánlattal, trófeákkal, erdei szállásokkal, vadászfestményekkel készültek a kiállításra.Tovább >>>

Digitalizáció és vadászat – A bérvadásztatás teljes folyamatát digitalizálja a hunting.direct

A digitalizáció az élet minden területén tetten érhető. Nem kivétel ez alól a vadgazdálkodás, mint szakma, és a vadászat, mint hobbi. A jövőben az egyik nagy lehetőség lehet a foglalások digitalizálása, aminek első lépései már hazánkban is megtörténtek. Erről a hunting.direct csapatával a FeHoVa kiállításon beszélgettem.Tovább >>>

Mese a frusztrált párról, akik magasleseket rongáltak

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, valahol az Üveghegy közelében található Kerekerdőben, ahol a kurtafarkú vaddisznó is túr: élt egy fiatal pár. Bátrak voltak, legalábbis azt hirdették magukról. Szerettek viccelődni, egészen addig, míg másokon lehetett nevetni. Állatbarátok voltak, legalábbis annak hitték magukat.Tovább >>>

A Nyírerdőnél is sikeresen lezajlott a szociális tűzifaprogram

Határidőre befejeződött a Szociális Tüzelőanyag Program a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 129, Hajdú-Biharból 42 önkormányzat igényelt az erdőgazdaságtól, összesen 44 700 köbméter tűzifát. Mintegy 32 ezer köbméter tüzelő Szabolcsban, a többi Hajdú-Biharban jutott el a rászoruló családokhoz - közölte az Erdő-Mezőval az állami erdészeti társaság.Tovább >>>

Semjén Zsolt: a madármérgezés nem tűrhető, nem tolerálható

A 2022-es FeHoVa Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak a természetvédelemre, azon belül is madarak védelmére. Erre a diorámák is felhívják a figyelmet, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke megnyitóbeszédében szintén részletesen foglalkozott a témával.Tovább >>>

Digitalizáció és vadászat - Digitális vadásztérkép a hagyományok őrzésével

A vadászat és vadgazdálkodás napi gyakorlatában használt térképek és az ehhez kapcsolódó adminisztráció jellemzően még mindig papíralapú, pedig a digitalizáció hatékonyabbá, pontosabbá és átláthatóbbá tenné a feladatok elvégzését. A Huntengo ezeket a modern megoldásokat próbálja elterjeszteni a vadásztársadalomban - természetesen a hagyományok megtartása mellett. A digitalizáció véleményük szerint nemcsak a vadászat hatékonyságát, de annak biztonságát is növelné.Tovább >>>

Kisebb a FeHoVa, de Európában így is a legnagyobb vadászkiállítás – Megnyílt a vadászok seregszemléje

Még mindig a koronavírus-járvány árnyékában, de egy év kihagyás után végre ismét találkozhattak a megújult HUNGEXPO területén a vadászok, vadgazdálkodási szakemberek. A 28. FeHoVa Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás és Vásár csütörtökön nyitotta meg kapuit a már megszokott protokolleseménnyel. Bár a kiállító kevesebb, és néhányan az utolsó napokban mondták vissza a megjelenést a vírusos megbetegedések miatt, látnivaló így is akad az A pavilonban, és az első óra tapasztalatai alapján a látogatók száma sem lesz alacsony. Bár az is tény, hogy a megnyitón az előző évekkel ellentétben azért voltak üres székek. A megnyitón téma volt a ragadozómadár-mérgezés, a fogolyrepatriáció, és persze egy kicsit a választási kampány is.Tovább >>>

Erdészeti munkatársakat keres a Zalaerdő

A ZALAERDŐ Zrt. Bánokszentgyörgyi, Letenyei és Zalaegerszegi Erdészete munkatársakat keres hossztoló (fizikai beosztás) és általános erdészeti munkatárs munkakörbe. Tovább >>>

Kisorsoltuk a 2022-es FeHoVa belépőket, ők a szerencsés nyertesek!

Ahogy minden évben, úgy 2022-ben is kisorsoltunk néhány páros belépőt a FeHoVa – Fegyver-, Horgászat- és Vadászat Nemzetközi Kiállításra. A sorsolás lezajlott, a nyerteseket hamarosan ki is értesítjük, és természetesen honlapunkon is közzétesszük a listát.Tovább >>>

Hamarosan medvehagyma lepi el a Mecseket - Itt vannak a gyűjtés szabályai!

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.Tovább >>>

Szarvasokat ejtett el az orvvadász, elkapták

Orvvadászat bűntett és lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként a tatai nyomozók egy 44 éves férfit 2022. február 10-én - írja a police.hu. Tovább >>>

Értékes és érdekes információt rejtenek az évgyűrűk a fák szénmegkötéséről

Az éghajlatváltozás okozta folyamatok globális szintű számszerűsítéséhez elengedhetetlen, hogy megbízható becslést kapjunk arról, hogy az erdők mekkora mennyiségű légköri szenet képesek elnyelni. Sokan gondolják úgy, hogy az erdők az antropogén szén nagy részét visszaforgatják a légkörből. A valóságban azonban az erdős területek szénmegkötő képessége nem olyan egyszerű jelenség, mint amilyennek az papíron tűnhet.Tovább >>>

Kocsánytalan tölgy fűrészipari rönköt értékesít az Ipoly Erdő Zrt.

2022. február 14. és 17. között megtekinthetők azok a kocsántalan tölgy fűrészipari rönkök, amelyeket az Ipoly Erdő Zrt. értékesítene a Kelet-Cserháti Erdészetnél. Részletek az alábbi ajánlattételi felhívásban!Tovább >>>

Sokszor borús és szeles idő várható a héten

Többször borús, csapadékos idő várható a jövő héten és ismét többfelé lesz erős, akár viharos a szél. Lehűlés nem várható, néhol 10 Celsius-fok feletti maximumok is lehetnek, és olykor hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Tovább >>>

Pár nap múlva nyit a 28. FeHoVa

Látogasson el Ön is a kiállításra, közel 200 kiállítóval és színes programkavalkáddal várja! Tovább >>>

A fenntartható karbongazdálkodás fontos feltétele a fenntartható és többfunkciós erdőgazdálkodás

Olyan fenntartható karbongazdálkodási megoldásokra van szükség, amelyek segítik a klímacélok megvalósítását, egyben biztosítják a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését, valamint az élelmezésbiztonságot - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel azt követően, hogy a fenntartható karbongazdálkodásról tanácskoztak az EU agrárminiszterei Strasbourgban.Tovább >>>

Betiltják a romániai erdőkben az éjszakai fakitermelést

Betiltanák az éjszakai fakitermelést Romániában - tette közzé közösségi oldalán Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi minisztere, aki erről egy sajtótájékoztatón is beszélt. Részletek eddig szűkösen jelentek meg, azokról egy másik cikkben is olvashatnak.Tovább >>>

Megújuló energiaforrások Magyarországon: továbbra is vezet a biomassza

A 2009/28/EK irányelvben rögzített, 2020-ra vonatkozó kötelező érvényű 13 százalékos megújuló energia részarányt sikerült elérnie Magyarországnak, de a 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány által önkéntesen 14,65 százalékra növelt célt nem. Pedig 2013-ban már 16 százalék felett járt a mutató. A pénzcentrum.hu összeállítása.Tovább >>>

Nem az egy éves SUMAL 2.0 okozza a faanyag árának emelkedését Romániában

Nem a SUMAL 2.0 faárukövető rendszer az oka a faanyag nagymértékű drágulásának, hanem az illegális fakitermelés és -kereskedelem „kifehérítésével” nőttek az árak – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter hétfőn kora délután, a faárut nyomon követő informatikai rendszer üzemeltetésének első évét kiértékelő sajtótájékoztatón. Az illegális „hulladékimport” felszámolására is intézkedéseket hoztak - közölte a Maszol.ro.Tovább >>>

Professzionális alkatrészek a hazai erdészeti aprítókhoz - Lettországból

Eschlböck Biber, MusMax, Jenz, Albach, Heizohack és több más típusú késes és pengés rendszerű dobaprítókhoz kínál minőségi alkatrészeket a HQ CHIPPER PARTS. A Hardox kiegészítők immáron Magyarországon is elérhetők.Tovább >>>

Exkluzív vadászbútorok részletgazdag faragásokkal - a FeHoVa kiállításon (MEGHÍVÓ)

Idén sem hiányozhat a FeHoVa kiállítóinak sorából a Pfiffer Bútor. Február 17. és 20. között a 80 négyzetméteres standon az exkluzív és egyedi vadászbútorok mellett számos újdonság is helyet kap. Ilyen például a Royal falburkolati rendszer vagy a Timber üreges fagerenda rendszer. "Olyan bútort alkotunk, melynek lelke van, velünk él és generációkon át bensőséges kapcsolattal gyönyörködtet bennünket" - vallja a Pfiffer Bútor csapata. Tovább >>>

Erdészek emlékeztek meg a Vértesben elesett hősökre

Megemlékező ünnepséggel tisztelgett a Vérteserdő Zrt., Csákvár Város Önkormányzata és Gánt Község Önkormányzata a II. világháborús magyar hősök előtt. Tovább >>>

Erdősáv telepítésére és fásításra írt ki közbeszerzést Debrecen önkormányzata

Debrecenben a Vincellér utca-Derék utca kereszteződésénél, valamint a Vezér utca közelében és a város déli részén, a Vértessy-kúria környékén erdősávot telepíttet, valamint fásítást végez a debreceni önkormányzat. A munka elvégzésére alkalmas jelölteket keresnek közbeszerzési eljárásban. Tovább >>>

Tízmilliós bírságot kapott a kárpátaljai állami erdészet illegális fakitermelés miatt

Az egyik munkácsi erdőgazdaságot 900 ezer hrivnya, tehát majdnem 10 millió forint bírságra kötelezi a gazdasági bíróság - közölte a Kárpáthír portál.Tovább >>>

Komoly bírálat érte a szlovák állami erdőgazdaságot

Tovább folyik az állami pénzek „kicsatornázása” a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó cégektől, állítja Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. A politikus az Állami Erdők (Lesy SR) és Hydromeliorácie állami vállalatok működését bírálta. A Hydromeliorácie például elmondása szerint egy kilométernyi vízelvezető csatorna tisztításáért 116 ezer eurót fizetett, míg korábban 16 ezerért végezték ezt a munkát.Tovább >>>

Egyre gyakoribbak az ellenőrzések a borsodi erdőkben - drónnal is

Járőrszolgálattal, gyakori ellenőrzésekkel, összehangolt akciókkkal igyekeznek megóvni az állami tulajdonú erdőket az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai - közölte az állami erdőgazdaság.Tovább >>>

Természetjárás csodálatos erdeinkben

A szabadban lenni, élvezni a friss levegőt és fizikai tevékenységeket folytatni nagyszerű és egészséges. Amennyiben nem akarunk lemondani a pihenésről, de szívesen töltenénk aktívan a hétvégénket, akkor egy kirándulás az erdőben remek időtöltés. A kinti programok serkentik a vérkeringést, szórakoztatóak és számos előnnyel járnak. Az erdei séta mindig jó ötlet és szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyon sok gyönyörű hely van, ahol élvezhetjük a természet szépségeit. Lássuk, melyek a legérdekesebb erdeink, ha kirándulásra és különleges élményekre vágyunk. Tovább >>>

Enyhe idő várható a héten

Nem várható komoly lehűlés, enyhe idő lesz a jövő héten, többfelé 10 Celsius-foknál is melegebb lehet. Sok lesz a napsütés, de eső, hózápor is előfordulhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Tovább >>>

Őrségi szálláshelyek összehasonlítása egy helyen

Ön is régóta vágyik már egy olyan hétévégére, ahol maradéktalanul ki tudja pihenni magát a természet közelségében? Nos, nem kell tovább keresgélnie, ugyanis egy Őrségi szálláshely tökéletesen alkalmas lehet erre a célra. Gyönyörű táj, remek túrázási lehetőségek, na meg persze a végtelen, nyugalmat árasztó csend. Az alábbi cikkben mutatunk pár lehetőséget, amellyel garantáltan nem nyúlhat mellé. Tovább >>>

Megérkeztek az új MTZ-k - Saját motort fejleszt az európai piacra a Belarus traktor

Két új Belarus traktor is helyet kapott a Royal Traktor Kft. standján a 2022-es AGROmashEXPO idején. Az erdőkben is népszerű erőgépek már előrendelhetők, és hónapokon belül érkezhetnek is a magyar ügyfelekhez - méghozzá Caterpillar motorral. Az MTZ-k friss generációjának ez az egyik nagy újítása, de azt is be kell vallani, hogy némiképp a hátránya is, hiszen az árversenyben szerzett előny ezzel jelentősen csökkent. A minszki traktorgyár ugyanakkor erre a problémára is megoldást talált.Tovább >>>

Új önjáró gép érkezik, népszerűek a magyar erdőben dolgozó FAE erdészeti zúzók (VIDEÓ)

Hamarosan Magyarországon is bemutatkozik a FAE új, távirányítható, önjáró erdészeti zúzója, amit a gyártó a felhazsnálói visszajelzésekre alapozva fejlesztett. Az 55 és 75 lóerő teljesítményű gépek márciusban indulnak bemutatókörútjukra. Többek között ezt is megtudtam a 2022-es AGROmashEXPO kiállításon, ahol a hazai képviselet, a Hunduna is kiállított.Tovább >>>

Döntöttek a vadgazdálkodási pályázatokról

Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése a 2021. augusztus 17-i ülésén hozott határozata szerint az Országos Vadgazdálkodási Alapba (a továbbiakban: Vadgazdálkodási Alap) 500 millió forint került elkülönítésre a 2022/23. vadászati évi vadgazdálkodási pályázatok támogatására. A pályázati felhívás és valamennyi kapcsolódó dokumentum 2021. augusztus 31-én közzétételre került. Tovább >>>

Osztatlan közös tulajdonú erdő használata – nem látni a fényt az alagút végén

A közös termőföldtulajdon általában sem áldásos állapot, erdők esetében azonban igen sokszor gyakorlatilag elháríthatatlan akadálya az erdővagyon zökkenőmentes hasznosításának, a közérdekű erdőgazdálkodási tevékenységek végrehajtásának, valamint a versenyképes erdészeti vállalkozások kialakulásának. Ha pedig a szabályozás az erdőgazdálkodás elősegítése céljából éppen engedékeny, az a tulajdonosi jogok sérülésének kockázatával járhat. Három évtized után megérdemelnék az érintettek, hogy a magánerdők és a magán erdőgazdálkodás helyzete a tulajdonosi viszonyok, valamint az erdők és az erdőgazdálkodás sajátosságai szerint kialakított, letisztult szabályozás, és egységes hatósági jogértelmezés mellett rendeződjenek.Tovább >>>

Erdészek és kutatók közösen védik a gyepi béka pilisi állományát

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek az erdei vizes élőhelyekre és az itt honos fajok fennmaradására is veszélyt jelentenek. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából azt mutatjuk be, hogy a Pilisi Parkerdő az utóbbi évtizedben nemcsak számos, a Pilisben és Visegrádi-hegységben található erdei kistó rehabilitációs munkálatait végezte el, hanem gondot fordít a vizes élőhelyek állatvilágának megőrzésére is. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társasággal együttműködésben indított fajmegőrzést megalapozó monitoring-program a mára már erősen fogyatkozó egyedszámú gyepi béka élőhelyeiről ad majd pontos képet.Tovább >>>

Jönnek az új önjáró FAE zúzók - Erdészeti gépkínálat a Hundunánál (VIDEÓ)

Folyamatos az innováció a FAE erdészeti zúzók gyártójánál, és erre a 2022-es AGROmashEXPO is bizonyítékul szolgált. A magyarországi képviselet, a HUNDUNA, több géptípust is bemutatkozott a magyar erdészeti és mezőgazdasági vállalkozóknak. A márka népszerűsége nem véletlen, hiszen a megbízhatóság mellett az egyedi megoldások is professzionális munkát biztosítanak.Tovább >>>

Nyerj páros belépőt a FeHoVa 2022 vadászati kiállításra!

Az Erdő-Mező Online és Magazin idén is kiállítóként vesz részt a február 17. és 20. között zajló FeHoVa vadászati kiállításon, ráadásul az Erdeiprogramok.hu társoldalunk is gyermekfoglalkozással várja majd a családokat. A rendezvényre idén is 15 páros belépőt sorsolunk ki. Légy te az egyik szerencsés nyertes, és gyere pároddal, gyermekeddel vagy horgász- és vadászcimboráddal a legnagyobb hazai vadászati kiállításra! Ehhez nem kell mást tenned, mint az alábbi 5+1 kérdésre megadni a jó választ. Tovább >>>

Áprilisban lejár a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet szolgálati igazolványa és jelvénye

Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló 2012. évi CXX. törvény (rendészeti törvény) értelmében az erdészeti szakszemélyzet részére az erdészeti hatóság által kezdeményezett eljárás során 2021. augusztus 1-ig kiadott rendészeti szolgálati igazolványok és jelvények 2022. április 1-jét követően érvényességüket vesztik. Ezt megelőzendő az erdészeti szakszemélyzet tényleges munkáltatójának kérvényeznie kell azok cseréjét a székhely szerint illetékes rendőrhatóságnál.Tovább >>>

Idén 160 éves Erdészeti Lapok, szakcikk- és tanulmánypályázatot hirdetnek

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Erdészeti Lapok Szerkesztőbizottsága több fiatal szerzőt kíván megnyerni az idén 160 éves lapban való publikálásra – az erdész szakmából és azon kívülről is. Ezért a 2020. évi sikeres pályázat nyomán, újabb szakcikkpályázatot hirdetünk a tágabban értelmezett erdészettudomány, az erdőgazdálkodási gyakorlat, illetve az erdőhöz köthető biológiai, ökológiai és társadalomtudományi területek művelői körében.Tovább >>>

Nem elég alaposak a faimportőrök a Nébih vizsgálatai szerint

Kiemelt figyelmet fordított tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unión kívüli országokból fát, faterméket importáló piaci szereplők vizsgálatára. Az EUTR ellenőrzések komoly problémákat fedtek fel: a vizsgálat alá vont importőrök több mint fele az alapvetően megkövetelt DDS-rendszert* sem dolgozta ki, további jelentős részük pedig hibásan teljesítette ezt a kötelezettségét. A hatóság 15 esetben e hiányosságok pótlására kötelezte az érintetteket, a 6 legsúlyosabb szabálysértőt pedig eltiltotta a kereskedelmi tevékenység gyakorlásától. 2021-ben a kiszabott bírság meghaladta az 5 millió forintot. Tovább >>>

Halászati és horgászati szakemberek találkoztak Gödöllőn

A MATE létrejöttével évtizedek óta nem tapasztalt jelentőségű, az ágazat jövőjét szolgáló átalakulás történt az agrár-felsőoktatásban. Az új intézmény egységes szakmai irányítás alá vonta a szétaprózott hazai oktatási és kutatási rendszer nagy részét, így az akvakultúra gödöllői, kaposvári, keszthelyi és szarvasi műhelyeit is, hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba a 11. alkalommal megrendezett Gödöllői Halászati Horgászati Szakember Találkozó január 27-i megnyitóján. Az Egyetem rektora kiemelte, hogy a halgazdálkodási technológiákban megvalósuló magyar agrárinnovációt világszerte elismerik. Tovább >>>

Együttműködés az egyetemek között - A hazai felsőoktatás jövője a tét

A társadalomnak és a piacnak egyaránt arra van szüksége, hogy az egyetemekről az együttműködésre és a gyakorlati munkára nyitott, e tekintetben is minél felkészültebb fiatal szakemberek kerüljenek ki. Ennek ellenére máig sem evidens az egyetemi műhelyek közötti kooperáció, az elméleti tudás gyakorlati adaptációja pedig sok pályakezdőnek napi nehézséget okoz. A Soproni Egyetem a Szegedi Tudományegyetemmel és a Miskolci Egyetemmel közösen erre a problémára megoldást kínáló oktatásinnovációs projektet indított, amelynek témája a fenntarthatóság. Tovább >>>

Fenyvesekben találkozhatunk az év gombájával

Idén immáron 17. alkalommal választották meg az év gombáját. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2022-ben az ízletes rizike viseli a kitüntető címet. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Dr. Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be. Tovább >>>

Segítheti a fenntartható erdőgazdálkodást egy magyar fejlesztés

Segítheti a fenntartható erdőgazdálkodást az ASK-M Műszertervező, Gyártó és Szolgáltató Kft. fejlesztése, amely gyorsan, pontosan meghatározza az élő fák tömegét és térfogatát - közölte a cég az MTI-vel. Tovább >>>

Vadászt és kirándulót sebesített meg medve Szlovéniában

Szombaton egy 53 éves nő szenvedett könnyebb sérüléseket, amikor medve támadt rá a Ljubljanától délre fekvő Pijava Gorica erdeiben. Mivel a térségben - főleg szép időben - sok a kiránduló, a rendőrség óvatosságra szólította fel a túrázókat.Tovább >>>

Új, gyérítésre optimalizált forwarderek a Komatsu Forest kínálatában

Két, kifejezetten gyérítésre alkalmas típussal bővítette modellkínálatát a Komatsu Forest. A 825TX-re és a 835TX-re egyaránt jellemző az alacsony tömeg, a nagy hasmagasság, a gazdaságos, erős motor – így biztosítható a minél nagyobb termelékenység a környezetkárosítás minimalizálásával.Tovább >>>

Elkezdte beráncigálni az erdőbe - Vadászat közben támadt a medve Hargita megyében

Medve sebesített meg egy 27 éves fiatalemberre szombaton délután Hargita megyében, Énlaka és Etéd között. Az áldozat többedmagával éppen egy vadászaton vett részt, amikor a medve megtámadta. A sérültet kórházba szállították, az állapota stabil.Tovább >>>

Videón a sárga erdészeti gépek - UNIFOREST csörlők, rönkfogók és hasítók az AGROmashEXPO-n

Innovatív, megbízható és egyszerűen kezelhető. Az Uniforest erdészeti gépei negyed évszázada segítik a vállalkozók munkáját, így nem véletlen, hogy a 2022-es AGROmashEXPO kiállításon is sok volt az érdeklődő a Kiskorpád Gépker Kft. standján.Tovább >>>

Mostantól az Agro-Tipp Kft. értékesíti és szervizeli a McCormick traktorokat Magyarországon

Biztos kezekbe került a McCormick traktorok forgalmazása Magyarországon. 2021. december 1-jén a tolnai székhellyel rendelkező Agro-Tipp Kft. kötött szerződést az ArgoTractors-szal, a McCormick traktorok gyártójával. Az együttműködés a gépforgalmazást, a régi és új típusok (vagy modellek) alkatrészellátását és a teljes körű garanciális illetve garancián túli szervizelést és javítást foglalja magába.Tovább >>>

Gyérítik a kormoránokat a Duna esztergomi szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon megkezdte a kormoránok gyérítését - tájékoztatta a szövetség elnöke az MTI-t. Tovább >>>

Vadászgörények és kutyák a rágcsálók ellen

Kevesen gondolják, de nem csak a tanyák, hanem a családi házak, sőt akár belvárosi lakások állandó vagy visszatérő vendége a patkány, valamint különböző kártevő rágcsálók. A nem várt társbérlők nem csak károkat képesek okozni, hanem számos betegséget is terjeszthetnek, ugyanakkor jó hír, hogy környezetbarát módon is lehet ellenük védekezni. Kovács Tamás és csapata őseink ötletét használja: vegyszerek helyett vadászgörényekkel és kiképzett kutyákkal küzd a patkányok ellen. Tovább >>>

AGROmashEXPO 2022 - erdészeti szemmel

Január 26. és 29. között a megújult HUNGEXPO területén erdészeti gépeket is szemügyre vehetnek az érdeklődők az AGROmashEXPO és AgrárgépSHOW rendezvényen.Tovább >>>

Folyamatosan zajlik a fakitermelés a Zala megyei erdőkben

Folyamatosan zajlik a fakitermelés a Zala megyei erdőkben. A szakemberek szerint ezek, a fák számára nyugalmi időszaknak számító hetek és hónapok a legalkalmasabbak a tevékenység elvégzésére - írja a kanizsaujsag.hu. A legértékesebb fafajok – a tölgy és a bükk - hazai és külföldi piacokra kerülnek.Tovább >>>

Karbantartás és szakszerű szervizelés nélkül nincs megbízható gép

Ha a STIHL professzionális vagy hobbi célra fejlesztett gépeiről van szó, akkor a megbízhatóság és a hatékonyság kiemelt tulajdonságokként jelennek meg. Ezekhez azonban rendszeres karbantartás és szervizelés szükséges. Ahhoz, hogyeszközeink mindig tökéletes formájukat nyújtsák a szezonban, törődni is kell velük. Erre kiváló alkalmat nyújt az előttünk álló időszak: a tél vége, illetve a tavasz eleje. Tovább >>>

Autóba pakolták a lopott fát, lebuktak

Munkába tartott a főtörzszászlós, amikor három férfira lett figyelmes, akik egy Opelbe pakolták a kivágott fát. Tovább >>>

Növényvédő szer beszerzéséhez írt ki pályázatot a Zalaerdő

A ZALAERDŐ Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a társaság 2021. évi növényvédő szereinek beszerzéséhez. Tovább >>>

Jelentősen átalakítják az erdőmérnök, a vadgazda és a faipari mérnök képzéseket Sopronban

Jelentősen átalakítja és fejleszti az erdőmérnök és a faipari mérnök-képzést, valamint a természetvédelmi, vadgazda mérnöki, illetve földmérő és földrendező mérnöki szakok szerkezetét a Soproni Egyetem. A cél az, hogy az oktatás hatékonyságának növekedése, valamint a mérhető nemzetközi hallgatói mobilitás mellett a képzések széleskörű ágazati együttműködésen alapuljanak.Tovább >>>

Erdészeti szakszemélyzet jogosulti alapképzése és vizsgáztatása 2022-ben

A Nemzeti Földügyi Központ tájékoztatja az erdészeti szakirányítói névjegyzékben szereplő erdészeti szakszemélyzetet, hogy a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés szerinti jogosulti alapképzés távoktatásos formában, a jogosulti vizsgáztatás a pandémia helyzettől függően jelenléti vagy online vizsga formájában kerül megrendezésre.Tovább >>>

Hossztoló és erdészeti munkatársat keres a Zalaerdő

A ZALAERDŐ Zrt. Bánokszentgyörgyi, Letenyei és Zalaegerszegi Erdészete munkatársakat keres hossztoló (fizikai beosztás) és általános erdészeti munkatárs munkakörbe. Tovább >>>

Agrárminiszter: több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány

A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez - közölte Nagy István agrárminiszter a tárca hétfői közleményében.Tovább >>>

Elektromos járműveket fejleszt és gyárthat Magyarországon a KAMAZ

Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel. Tovább >>>

MATE: az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem (SZE) PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek. Tovább >>>

Marad a hideg, de nagyrészt napos idő a hét jelentős részében

Napos, de hideg idővel kezdődik a hét. Helyenként mínusz 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet és többfelé napközben is mínuszok lesznek. A következő napokban mérséklődik a hideg, viszont jellemzően borús lesz az ég. Többször várható csapadék, eső, ónos eső, havazás is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.Tovább >>>

Erdészeti gépek biztosan lesznek az AGROmashEXPO-n

A pandémia miatt nem lesz ugyanolyan az idei AGROmashEXPO, mint azt megszokhattuk. Rengeteg kereskedő és gépgyártó mondta vissza a megjelenését, köztük a legnagyobb cégek is. Ennek ellenére lesz mit szemügyre venni január 26. és 29. között a megújult HUNGEXPO területén. A teljesség igénye nélkül megmutatjuk, mely kiállítók érdekeltek az erdészeti gépesítés területén is.Tovább >>>

Öt év alatt 120 kredit - Amiről tudnia kell a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának tájékoztatója a kreditpont-szerzési lehetőségekről és a kötelező kiegészítő képzésről.Tovább >>>

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport korlátozásának ügyében

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.Tovább >>>

Erdőtervezés, monitoring, adatszolgáltatás - Sok munkát végzett el az NFK Erdészeti Főosztálya 2021-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a 2021. évben is széleskörű szakmai tevékenységének keretében végezte a körzeti erdőtervezést, az erdészeti monitoringot, az erdészeti informatikai adatbázisok karbantartását és fejlesztését, valamint az ezekhez köthető adatszolgáltatásokat, továbbá a képzésekhez és ügyfélszolgálathoz kapcsolódó feladatokat. A kitartó munka és az erdészeti ágazaton belüli összefogás szép példája a számos elért eredmény, innováció, technológiai fejlesztés.Tovább >>>

Megosztva - Láttál már ennyi Rottne gépet egy telephelyen?

Nem mindennapi bejegyzést posztolt a Rottne Industri AB. A gyár hivatalos közösségi oldalán egy képen annyi kék harvester és forwarder sorakozott, amennyit ritkán látni együtt. A fotó a Holz-Winter német vállakozás leltárkezelésekor készült. Mint kiderült, a cég a Rottne egyik legnagyobb vásárlója Németországban.Tovább >>>

Megosztva - Erdőben járt az agrárminiszter, és fontos megállapítást tett

"Az idei télen is biztosított az ország tűzifaellátása" - állapította meg Nagy István szombaton, miután szemügyre vette a magyar erdészek és fakitermelők munkáját. Az agrárminiszter a témában további információkat is ígért hivatalos Facebook oldalán, ahol az alábbi fotókat osztotta meg.Tovább >>>

Professzionális kisgép-kavalkád az AGROmashEXPO-n! - AS-Motor, Aspen és sok más az ANDL Kft. standján

Tekintse meg élőben a Raymo, a Remarc, az AS-Motor és a Tielbürger gépeket, valamint az ASPEN üzemanyagokat a január 26. és 29. között zajló AGROmashEXPO agrárgépipari szakkiállításon. Mintegy 200 kiállító között ugyanis az ANDL Kft. is ott lesz a megújult HUNGEXPO területén.Tovább >>>

Többfelé havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek

Több megyében is havazásra, hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járművekkel induljon el. Tovább >>>

Szociális juttatásokra szánt tűzifát loptak Fejér megyében

A zámolyi önkormányzattól érkezett bejelentés a rendőrségre, miszerint január 19-én a Kossuth utcából ismeretlen tettesek eltulajdonították a szociális juttatásokra szánt tűzifát - írja a police.hu. Tovább >>>

Új erdők Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Az Északerdő Zrt. az elmúlt három évben 45 hektáron telepített új erdőt a vagyonkezelésében lévő területeken. Az Agrárminisztérium 2019-ben meghirdetett Országfásítási Programja keretében mintegy 5 tonna kocsánytalan tölgy makk és 150 ezer csemete került elültetésre. A társaság tervei között szerepel további 40 hektáron ez év folyamán őshonos fafajokból álló, elegyes, változatos erdőterület kialakítása. Tovább >>>

Emlékezzünk a Vértesben hazánkért harcoló katonáinkra!

Emlékezzünk közösen a hősökre, akik a II. világháború végső küzdelmeiben harcoltak, vérüket adva hazánkért, itt a Vértes vonulatai között - hívja fel a figyelmet a közös megemlékezésre a Vérteserdő Zrt. Tovább >>>

Markáns hidegfront érkezik, többfelé intenzív csapadékkal

Markáns hidegfront érkezik csütörtökön, amelynek nyomán többfelé várható intenzív csapadék: havas eső, akár villámlással, dörgéssel kísért hózápor - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tovább >>>

A biodiverzitás megőrzéséhez kevés a védett területek kiterjesztése

A természetvédelmi parkok és védett területek nagyságának növelése nem elég a természet pusztulásának megállításához: a túlfogyasztás, a káros mezőgazdasági és halászati gyakorlatok támogatása és a klímaválság elleni sürgős intézkedésekre van szükség a biodiverzitás csökkenésének megfékezéséhez - vélik a szakértők. Tovább >>>

A magyar erdőkben is betilthatják a vadászatot és kirándulást?

A napokban az Erdő-Mező Online is hírt adott arról, hogy Olaszországban, Liguria és Piemont tartományokban hat hónapra lezárták az erdőket. Betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást, a gombászást és az erdei kerékpározást is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt. A HVG feltette a kérdést a NÉBIH-nek: Magyarországon kell hasonló intézkedésektől tartani?Tovább >>>

Erdészek is részt vettek a Széchenyi Parkerdő megtisztításában

Január 15-én a Szolnoki ZöldErő civil szervezet hulladékmentesítési akciót rendezett a Széchenyi Parkerdő területén és annak közvetlen környezetében. A gyűjtés során többek között megtisztították a Kisgyepi-csatorna medrét, illetve a parkerdő számos frekventált gyalogos útvonalát. A NEFAG Zrt. elkötelezett híve természeti környezetünk megóvásának, így ebben az esetben is támogatta az akciót. Szemeteszsákok és kesztyűk biztosításával járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez, illetve az elkötelezett kollégák is részt vettek a hulladékmentesítésen. Tovább >>>

NEFAG: több százezer nehéz sorsú család jut tüzelőanyaghoz

A NEFAG Zrt.-nél már közel egy évtizedes múltra tekint vissza a szociális tűzifa programban való aktív részvétel. A társaságnál mindenkor abszolút előnyt élvezett a kistelepüléseken élő rászoruló családok támogatása. A 2011-ben indult programnak köszönhetően évről-évre többszázezer nehéz sorsú család jut tüzelőanyaghoz, melynek egy igen jelentős részét az állami erdőgazdaságok által előállított faanyag biztosítja. Tovább >>>

Pecsenyekacsák között tartolt a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét felütötte a fejét a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hatóság haladéktalanul megtette a szükséges járványügyi intézkedéseket az érintett gazdaságban és vonzáskörzetében, de a járványvédelmi előírások szigorú betartása az ország más területein is kiemelten fontos és kötelező!Tovább >>>

Vadászok bukkantak holttestre a somogyi erdőben

Illusztráció - Pixabay.com[/caption] A vadászok éppen az erdőt járták a Somogy megyei somogygeszti erdőben, amikor egy csizmára figyeltek fel, majd döbbenten látták, hogy csontok is tartoznak a lábbelihez - számolt be az esetről a likebalaton.hu.Tovább >>>

Szociális tűzifaprogram: mintegy 36 ezer köbméter fát szállít az Északerdő

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. évek óta aktívan részt vesz a kormány által meghirdetett szociális tüzelőanyag programokban, melyek célja a nehéz sorsú családok fűtőanyaghoz juttatása a hideg téli időszakban. Tovább >>>

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek nyilvántartásba kell venniük az üzleti év első napja szerinti nyitó erdei faválaszték készletet az üzleti év első hónapjának végéig. Mivel a legtöbb gazdasági szervezet, gazdálkodó esetében ezen első napnak január 1-e minősül, így esetükben a határidő 2022. január 31-én jár le. A kötelezettség teljesítéséhez gyors és biztos megoldást nyújt a Nébih saját elektronikus rögzítő felülete. Tovább >>>

Új nyomtatványok a biomasszával foglalkozóknak

Az uniós jogharmonizáció érdekében Magyarországon is számos új jogszabályi rendelkezés lépett hatályba 2022. január 1-jén, amelyek közvetlenül érintik a fenntartható bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjait - hívja fel a figyelmet a Nébih. A közlemény szerint egyebek mellett módosult a fenntarthatósági bizonyítvánnyal kísérhető termékek köre, valamint számos dokumentumtípus kötelező adattartalma. Tovább >>>

GVH: Megvannak a faipari ágazati vizsgálat eredményei

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a fa építőanyagok magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálat tapasztalatai szerint a fenyőfából készült építőanyagok 2021 során tapasztalt, jelentős mértékű áremelkedése mögött elsősorban világgazdasági folyamatok állnak, amelyeknek nagymértékben ki van téve hazánk, hiszen a fa építőanyagok döntő többsége importból származik - olvasható a GVH napokban közzétett jelentésében, amiben a faipari ágazat kapcsán tettek fontos megállapításokat.Tovább >>>

Olaszország észak-nyugati régióiban lezárták az erdőket sertéspestis miatt

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala. Tovább >>>

2022 februárjában újra megnyitja kapuit a FeHoVa!

2022. február 17-20. között több, mint 100 kiállítóval és számos programmal várja az érdeklődőket a FeHoVa! Tovább >>>

Bemutatták A vadászat választott engem című könyvet

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv szerdai budapesti bemutatóján. Tovább >>>

Orvvadászat miatt emeltek vádat egy férfi ellen

Orvvadászat és lőfegyverrel való visszaélés miatt emelt vádat a Fonyódi Járási Ügyészség két lengyeltóti férfi ellen. A vádirat szerint kerestkiegészítésként lopták a vadat a környező erdőkből. Tovább >>>

Természetközeli kezelés az Erdőanyai-völgyben

A Visegrád határában, az Erdőanyai-völgyben lévő erdőtömb az örökerdő-gazdálkodás egyik legjelentősebb hazai előfutárának számító terület. A Nemzeti Földügyi Központ és a Pilisi Parkerdő szakembereinek legfrissebb felmérése kimutatta, hogy az 1954-ben még egykorú, homogén bükkös mára a tudatos és természetközeli erdőkezelésnek köszönhetően megközelíti az évszázadokon keresztül érintetlen őserdők szerkezetét. Tovább >>>

Rekordmelegek voltak tavaly az óceánok

Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.Tovább >>>

Fotókiállítás mutatja be a zalai erdészeti csemetekert működését

A fák fejlődésének és növekedésének első állomását, a csemetekerteket mutatja be az „Ahol a fák születnek” című fotókiállítás a nagykanizsai Hevesi-iskolában. Az összeállítás célja, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedjenek az erdészek munkájával és megszeressék az erdő életközösségét. Tovább >>>

Megtalálták a vadászleseket rongáló párt

A gyanú szerint heccből, közel 40 darab vadászlest, vadkamerát és egyéb berendezéseket rongáltak meg. Tovább >>>

Május 20-án lesznek az agrárkamarai választások

Megalakult a 2022. május 20-ára kitűzött agrárgazdasági kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete, az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB). Tovább >>>

Elhunyt Kelemen Attila

Hetvennegyedik életévében elhunyt Kelemen Atilla állatorvos, politikus, az RMDSZ volt parlamenti, valamint európai parlamenti képviselője, a szövetség Maros megyei szervezetének egykori elnöke - tájékoztat a Krónika. Tovább >>>

A negyedéves erdészeti kárbejelentő lapok leadási határidejei 2022-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2022. I. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2022. április 8.Tovább >>>

Régen nem volt olyan hűvös és száraz év Magyarországon, mint tavaly

Az elmúlt tíz év leghűvösebbje, egyúttal 1901 óta az egyik legszárazabb év volt Magyarországon 2021 - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzéséből. Az MTI-hez eljuttatott összegzésben azt írták: a 2021-es év középhőmérséklete a sokéves (az 1991-2020-as időszak alapján számított) átlag körül alakult, az előzetes adatok szerint 10,8 Celsius-fok volt. Ez, bár nem tér el lényegesen az átlagtól, az elmúlt tíz évet tekintve a leghűvösebb év volt Magyarországon. Az egyes hónapokat nagy változékonyság és számos szélsőséges esemény jellemezte - emelték ki.Tovább >>>

A klímaváltozás miatt harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon

Harmadával csökkent a fagyos napok száma a klímaváltozás miatt az elmúlt 120 évben Magyarországon - állapították meg meteorológiai szakértők. Tovább >>>

Nyílt napot tartanak a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán 2022. január 18-án nyílt napot tartanak. Tovább >>>

Visszatér a tél a hét második felében

Hidegfront jön csütörtökön, péntek hajnalban helyenként újra lehet -10 fok - hívja fel a figyelmet az időkép.hu. Tovább >>>

Dendrokronológia és a Sóstói-erdő

A dendrokronológia az egyetlen olyan módszer, amely az élő fák szerkezetét alapul véve régmúlt idők faanyagának kormeghatározásában segít – akár a Sóstói-erdő fáinak segítségével! A művelet azon alapszik, hogy egy fa évgyűrűszerkezete az adott év időjárásbeli tényezőinek megfelelően növekszik. Mivel minden év időjárása más és más, így az egymás mellett húzódó évgyűrűk is kicsit különböznek. Persze ezeket az apró eltéréseket nem lehet mindig szabad szemmel észrevenni, de egy szakember laboratóriumi körülmények között gond nélkül tudja vizsgálni, hogy mi is történt a fával élete során. Ha az így szerzett adatait összeveti például egy szatmár-beregi harangláb faanyagával, akkor további hasznos információkat szerezhet. Ezáltal beazonosítható akár egy-egy muzeális értékű bútor, hangszer, épület pontos gyártási, keletkezési ideje. Tovább >>>

1. / 19. oldal > >>