Feltöltő: Erdo-mezo.hu szerző cikkei

Nemzetközi piacra készül a magyar permetező drón

A győri Széchenyi István Egyetem fontos szereplője a drónkutatásnak. Ezt a területet erősítette, hogy a múlt évben az intézmény az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen, ABZ Innovation Kft. néven új vállalkozást alapított drónok és hozzájuk kapcsolódó kiegészítők fejlesztésére, gyártására. A napokban aláírt szindikátusi szerződéssel a cég történetének újabb fontos állomásához érkezett, hamarosan pedig egy újabb meghatározó mérföldkő következik: a piacra lépés az első saját fejlesztésű drónnal.

Tovább >>>

Októberben kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás

A déli és keleti megyékben 2022. október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás. A kampány a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Tovább >>>

Agrárminiszter: 3600 ember óriási ütemben dolgozik a hatósági tűzifa kitermelésén

Óriási rohamnak vannak kitéve az állami erdőgazdaságok - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a TV2 Mokka című műsorában. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság legkönnyebben a kormany.hu oldalon ismerheti meg a hatósági áras tűzifavásárlás részleteit, de természetesen a helyi erdészetektől is információkat kaphatnak.

Tovább >>>

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Tovább >>>

Milyen növények valók a kertbe?

A kert sokak számára jelenti a kikapcsolódás oázisát, pihenésük központi helyét. A kert növényzetének megtervezése azonban nem könnyű feladat, hiszen meglehetősen széles kínálatból választhatunk. Elsősorban talán az egyik legfontosabb szempont a növényválasztás során az, hogy igényeinknek és elképzeléseinken megfeleljen, valamint az, hogy a növény az adott helyhez és stílushoz is illeszkedjen. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal is, hogy egy-egy növény mennyi törődést igényel.

Tovább >>>

Új fafajok honosítását is szorgalmazza a Tanulmányi Erdőgazdaság

A soproni térség erdőit sem kímélte az aszály. Több részen is foltokban kiszáradtak a fák, köszönhető ez a szárazságból adódó problémáknak. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. mindent megtesz azért, hogy újratelepítse a veszélybe került erdőrészeket, és új fafajok honosítását is szorgalmazzák - hívja fel a figyelmet a SopronMédia.

 

Tovább >>>

Két megye kivételével megszűnt a tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2022. szeptember 20-tól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

 

 

Tovább >>>

Vékony tűzifagyűjtési lehetőség a KEFAG Zrt.-nél

A KEFAG Zrt. az általa kezelt erdőterületeken lehetőséget ad a lakosság részére ágfagyűjtésre. Ennek menete az alábbi módon alakul az erdőgazdaság tájékoztatása szerint.

Tovább >>>

Ennyibe kerül a hatósági áras tűzifa - és így lehet majd hozzájutni

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére. A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

Tovább >>>

Mi Hazánk: tegyék áfamentessé a hatósági áras tűzifát

A Mi Hazánk Mozgalom azt követeli, hogy a kormányzat tegye áfamentessé a háztartásonkénti tíz köbméternyi hatósági áras tűzifát – jelentette be a párt alelnöke pénteken Budapesten.

Tovább >>>

Az EU jogszabály elfogadását sürgeti a globális erdőirtás megfékezésére

A vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk az unióban forgalmazott termékek előállításához nem volt szükség erdőterületek kiirtására - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló, uniós bizottsági jogszabálytervezetről kedden elfogadott álláspontjukban.

Tovább >>>

A természetközeli erdőgazdálkodásról is szó lesz a Pro Silva Hungaria Nagyrendezvényén

A Pro Silva Hungaria Egyesület idei Nagyrendezvényét október 24. és 26. között rendezik meg a Vas megyei Bögötén. Az esemény terepi programján bemutatják a természetközeli erdőgazdálkodást a Farkaserdőben, a Szombathelyi Zrt. Sárvári Erdészeténél és lehetőség lesz bepillantást nyerni a magánerdő-gazdálkodásba is egy folyamatos erdőborítású területen, cseres-gyertyános tölgyesekben.

Tovább >>>

A lucfenyvesek legnagyobb kártevője pusztít az erdélyi hegyvidékeken

Az idei nyár időjárása drámai módon felgyorsította a betűzőszú terjedését, a biológusok szerint szinte lehetetlen megállítani a pusztítást. Hogy jutottunk idáig?

Tovább >>>

WWF: Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon?

A biomassza felhasználásának növelése lett az egyik válaszreakció az energiaválságra, holott annak döntő részét biztosító erdeink védelme nem csak természetvédelmi, hanem klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú: a hazai erdők éves szinten az ország kibocsátásának közel egytizedét képesek elnyelni. Jelenlegi felhasználásunk fenntarthatósága azonban közel sem biztosított. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Parlament mai döntése, amely szigorítaná a fenntarthatósági kritériumokat, illetve a WWF Magyarország és a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont közös tanulmánya, amely a szilárd biomassza hazai piacának keresleti és kínálati oldalát elemezte.

Tovább >>>

Elhordták a fát a Mecsekerdő területéről, elkapták a tetteseket

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint körülbelül két hete figyeltek fel rá, hogy ismeretlen tettesek kis mennyiségben elhordják a fát a Szigetvári Erdészet területéről.

Tovább >>>

1. / 500. oldal > >>