90 évesen is a családi vállalkozásért él - Hans Peter Stihl, a STIHL legnagyobb innovátora

Hans Peter Stihl 2022. április 18-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját. 36 évig volt cégvezető, tíz éve a STIHL Tanácsadó és Felügyelő Bizottságának elnökeként hagyott maradandó nyomot a családi vállalkozásban.
90 évesen is a családi vállalkozásért él - Hans Peter Stihl, a STIHL legnagyobb innovátora
A STIHL Csoport sikeres fejlődéséhez Hans Peter Stihl vállalkozói készségei nagyban hozzájárultak, de a jótékonysági célok iránti óriási elkötelezettsége és tisztségeinek betöltése révén elválaszthatatlanul összekapcsolódott a modernkori Németország történelmével is. Továbbra is a STIHL Holding AG & Co. KG tagja, valamint a STIHL Tanácsadó és Felügyelő Bizottságának tiszteletbeli elnöke. Kilencvenedik születésnapját - egyben rendkívüli és sokrétű életművét - családja körében ünnepelte.

Erőteljes növekedés és nemzetközivé válás

1960-ban Hans Peter Stihl csatlakozott az apja, Andreas Stihl által alapított céghez, melyben gyártással és tervezéssel kapcsolatos feladatokat vállalt. Amikor azonban édesapja 1973-ban elhunyt, átvette a vállalat vezetését. A cég akkoriban 2500 embert foglalkoztatott, éves bevétele pedig 220 millió német márka volt. Irányítása alatt a családi vállalkozás nemzetközi cégcsoporttá fejlődött, amely mára folyamatosan bővülő termékcsaláddal és egyre több gyárral rendelkezik Németországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Svájcban, Ausztriában, Kínában és a Fülöp-szigeteken. 2002-ben Stihl és családja részvényesként kivonult a STIHL üzleti tevékenységéből, és független igazgatóságot neveztek ki. 2020-ban a STIHL-csoport körülbelül 18200 embert foglalkoztatott, és éves árbevétele 4,58 milliárd euró volt. A STIHL több mint 160 országban forgalmazza termékeit, globális hálózata 41 saját tulajdonú leányvállalatból, 120 független importőrből és mintegy 54 ezer hivatalos viszonteladóból áll.

Felelősségérzet a munkaerő iránt

Hans Peter Stihl mindig is különleges szemléletmóddal tekintett alkalmazottjaira, felelősséget érzett irántuk, de kötelezettségeket is tett rájuk. - Családi vállalkozásunknál nagy hagyománya van annak, hogy munkavállalóink sikereinkből profitáljanak részesedési jogok, éves teljesítménybónuszok és vállalati nyugdíjprogramok formájában – mondja Stihl. Hozzáteszi: a cégen belüli jó kapcsolatok nagyon fontosok a számára, többek között ezért is ünneplik meg rokonokkal, felettesekkel, kollégákkal és az ügyvezető testülettel az alkalmazottak 25, 40 vagy 50 éves munkaviszonyának évfordulóit. A munkavállalói ünnepségek, a céges jubileumok és a nyugdíjazott egykori dolgozók rendezvényei szintén nagy múltra tekintenek vissza. Stihl üzleti filozófiája pedig ma is érezteti hatását. A vállalat a járvány idején az alkalmazottai, azok családtagjai és a lakosság számára is lehetőséget biztosított a STIHL által finanszírozott oltási ellátáshoz és egészségügyi infrastruktúrához. [caption id="attachment_72022" align="aligncenter" width="600"]1966: A testvérek, Eva és Hans Peter édesapjukkal, a STIHL alapítójával, Andreas Stihl-lel. Balról jobbra: Eva Mayr-Stihl, Andreas Stihl, Hans Peter Stihl 1966: A testvérek, Eva és Hans Peter édesapjukkal, a STIHL alapítójával, Andreas Stihl-lel.
Balról jobbra: Eva Mayr-Stihl, Andreas Stihl, Hans Peter Stihl[/caption]

Sok éve tiszteletbeli tisztségben

Hans Peter Stihl üzleti tevékenysége mellett tiszteletbeli pozíciókban is nagyon aktív volt. 1988 és 2001 között a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarának (DIHK) az elnöke volt. A szociális piacgazdaság elkötelezett híveként a jó kormányzást tekinti a gazdaságpolitika vezérelvének. Stihlt alacsonyabb támogatások, adóreformok és demográfiailag stabil társadalombiztosítási rendszer bevezetésére szólították fel. A DIHK elnöksége alatt Stihl a vállalkozások erős önigazgatását támogatta, és a vasfüggöny leomlása után jelentősen kibővítette a kereskedelmi kamarák világméretű hálózatát. Amikor Stihl 2001 februárjában lemondott a DIHK-nál betöltött vezető tisztségeiről, a szervezet és a Stuttgarti Ipari és Kereskedelmi Kamara tiszteletbeli elnökévé nevezték ki, amelynek 1989 és 2001 között volt elnöke. 1973-tól 1988-ig a Baden-Württembergi Fémipar elnökségének tagja, az utolsó nyolc évben elnöki tisztségét is betöltötte. Ezzel egyidőben a Német Munkaadói Szövetség fém- és villamosmérnöki szervezetének is alelnöke volt. Hans Peter Stihl 2019-ig tiszteletbeli főkonzulként képviselte a Szingapúri Köztársaságot a cég waiblingeni központjában, Baden-Württemberg, Hessen, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományokban.

Felügyelő és tanácsadó testületi tevékenység a STIHL-en kívül

Üzleti és tiszteletbeli kötelezettségeinek ellátása mellett Hans Peter Stihl számos vállalatnál - például az IBM Deutschland GmbH-nál, a Südwestbank AG-nél és az IKB Industriebank AG-nél - töltött be tanácsadói és felügyelőbizottsági pozíciókat. 1995 júniusától 2006 közepéig Stihl a stuttgarti Robert Bosch Industrietreuhand KG partnere volt. 1995 és 1997 között a stuttgarti Landesgirokasse igazgatósági tanácsának alelnöke lett, de korábban nyolc évig a kuratóriumát is vezette. 1988 és 2003 között a müncheni Allianz társaságok közös tanácsadó testületének tagja volt, és szerepet vállalt a Deutche Bank központi tanácsadó testületében, Frankfurt am Mainban. [caption id="attachment_72023" align="aligncenter" width="600"]2012: Hans Peter Stihl Diesel-érmet vesz át a legsikeresebb innovációért a müncheni Deutsche Museumban. Balról jobbra: Hans Peter Stihl díjazott és Dr. h.c. Erwin Teufel laudátor. 2012: Hans Peter Stihl Diesel-érmet vesz át a legsikeresebb innovációért a müncheni
Deutsche Museumban. Balról jobbra: Hans Peter Stihl díjazott és Dr. h.c. Erwin Teufel
laudátor.[/caption]

Díjak, kitüntetések

1982-ben Hans Peter Stihl megkapta a Német Szövetségi Köztársaság első osztályú érdemkeresztjét, tíz évvel később átadták neki a Nagy Érdemkeresztet is, 2002-ben pedig csillaggal ékesített Nagy Érdemkeresztet kapott. Stihl az Osztrák Köztársaság csillaggal ékesített Nagy Arany Becsületrend viselője is. A Stuttgarti Ipari és Kereskedelmi Kamara 1997-ben Merkur-díjat adományozott neki, míg a Stuttgarti Regionális Fórum 2001-ben a „Regionaut” díjjal tüntette ki a stuttgarti régióért végzett szolgálataiért. 2003-ban Hanns Martin Schleyer-díjat kapott a szabad társadalom elveinek megerősítéséért és népszerűsítéséért végzett munkájáért. 2009. november 11-én a frankfurti Szent Pál-templomban a Konrad Adenauer Alapítvány Szociális Piacgazdasági Díját adták át testvérének, Eva Mayr-Stihlnek. 2012-ben a STIHL teljes fejlesztőcsapatáért és saját munkájáért átvette a „Legjobb innovatív teljesítményért” járó Diesel-érmet. 2018-ban Reinhold Maier-érmet kapott a liberalizmusért végzett szolgálataiért, valamint Aacheni Mérnöki Díjban is részesült 2019-ben „életművéért, amely ötvözi a mérnöki innovációt a gazdasági sikerrel és a hosszú távú társadalmi elkötelezettséggel”.

90 évesen is aktívan

Hans Peter Stihl még 90 évesen is jelen van a cég waiblingeni központjában, figyelemmel kíséri a globális üzleti tevékenységet és a legújabb termékek fejlesztését. A fejlesztési osztály éves erdei körútja sem jöhet létre nélküle, de az új termékek teszteléséből is kivesz a részét. A vállalat telephelyein világszerte szívesen látják, szakértelmét pedig a STIHL falain kívül is értékelik. Idén például részt vett a berlini Paul Löbe Házban tartott német elnökválasztáson. A Stihl számára rendkívül fontos, hogy a vállalat továbbra is a család tulajdonában maradjon. - Az iparban egyedülálló, hogy a STIHL 96 évvel ezelőtti alapítása óta teljes mértékben a családunk tulajdonában van, és továbbra is családi vállalkozás maradunk. Ez versenyelőnyt jelent és lehetővé teszi számunkra, hogy hosszú távú stratégiákat kövessünk – mondta Stihl, aki húsvét hétfőn ünnepelte kilencvenedik születésnapját családja körében. (STIHL)