Gyanús volt a hirdetés, a vásárló buktatta le a tűzifacsalókat

Egy tűzifavásárló kérte az EUTR hatóság segítségét abban, hogy utánajárjon egy tűzifa-hirdető megbízhatóságának. A bejelentőnek a Nébih egy korábbi, tűzifacsalásokról szóló cikke alapján vált gyanússá a hirdető magatartása, aki szokás szerint mielőbbi utalást kért, viszont alig akart magáról adatokat megadni, majd amit megadott, arról később kiderült, hogy nem a sajátja. A szemfüles vásárlónak köszönhetően a Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára.

Gyanús volt a hirdetés, a vásárló buktatta le a tűzifacsalókat

A bejelentő az egyik legnagyobb hirdetési szolgáltatónál megjelent hirdetés alapján emailben vette fel a kapcsolatot a hirdetővel. Ezt követően a megadott telefonszámon folytatódott az egyeztetés, a hirdető mielőbbi emailes megrendelést sürgetett, amire az előre utaláshoz szükséges számlaszám megadását ígérte. A vásárló számára azonban gyanússá vált, hogy a pontos cégnév megadása helyett egyre csak a megbízhatóságát hajtogatta, amit azzal is próbált megerősíteni, hogy állítása szerint e-mailben kapott visszaigazolást a Nébih-től a hirdetés jogszerűségéről. Bár a Nébih valóban ellenőrizte a hirdetést néhány órával a megjelenése után, de nem a jogszerűségéről, hanem éppen a hiányosságairól küldött e-mailt a hirdetőnek. Az EUTR hatóság ebben a levélben kérte a hirdetőt arra is, hogy adja meg az azonosításához szükséges pontos adatait, ellenkező esetben a Nébih töröltetni fogja a hirdetést. A találékony csalók a Nébih üzenetében pár szót kicserélve, a hirdetésük jogszerűségét igazoló szöveget alakítottak ki, majd azt küldték meg a tűzifavásárlónak. Szerencsére a bejelentő tudta, hogy a Nébih a jogsértéseket, jogszerűtlen hirdetéseket teszi közzé, még a megfelelően megadott hirdetési adatok mellett sem ad ki „garancia nyilatkozatot” egy hirdetőről, hiszen nem ez a dolga. A bejelentő általmegadott adatok alapján a hirdetés törlése haladéktalanul megtörtént, az érintett telefonszámot pedig a Nébih munkatársai felvették a jogszerűtlen hirdetések adatai közé.
  1.    Vásároljon ismert kereskedőtől! 2.    Ellenőrizze a Nébih EUTR keresőjében a kereskedő EUTR azonosító számát, ellenőrizze cégadatait! 3.    Nézze meg a Nébih feketelistáját! Ha szerepel rajta, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől! 4.    Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 5.    Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! 6.    Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! 7.    Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih részére!   (Nébih)