Elindult a tanév a Soproni Egyetemen

Az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeket kínál Magyarország számára. Legfontosabb ezek közül az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése – jelentette ki Zambó Péter az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Tanévnyitó ünnepségén.

 

 

Elindult a tanév a Soproni Egyetemen

 

A Soproni Egyetem a Nyugat-dunántúli Régió és egyben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja. Jogelődje az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia, az intézmény azóta megszakítás nélkül, az erdőkkel foglalkozó hazai felsőoktatás egyedülálló képzési helye. Az erdeink és természeti környezetünk valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett erdő- és faipari mérnökök, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök, közgazdászok és pedagógusok sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban jövőnk zálogát.

 Zambó Péter rámutatott beszédében, hogy az adja az önálló Soproni Egyetem létjogosultságát, hogy egyszerre rendelkezik a fenntarthatóság ökológiai, gazdasági és társadalmi szegmenseinek megértéséhez és vizsgálatához szükséges oktatási és kutatási képességekkel valamint szervezeti egységekkel.

evnyitas-soproni-egyetem-2

 További fontos mérföldkőként említette, hogy megalakult az agrárágazaton belül az első tudásközpont is, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont. Az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői által létrehozott szervezet legfőbb célja, hogy egységes keretek közt, összehangolt tartalommal és gyakorlati képzéssel alakítsa ki az erdészeti képzést a középfokú oktatástól a felsőfokúig. Kiemelten fontos, hogy egy ilyen, az agráriumban speciális terület országosan egységes szemlélet alapján tudja biztosítani hazánk erdeinek gyarapítását és minőségének megőrzését. A tudásközpont biztosítja a diákok számára azt a duális képző helyet, ahol a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerezhetők, ami számos előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok, cégek számára is.

 Az ünnepségen PRO UNIVERSITATE SOPRONIENSIS Emlékérmet kapott Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke és Dr. Somogyi Norbert, Magyarország Párizsi Nagykövetségének tudományos és technológiai Attaséja. A Soproni Egyetemért emlékérmet Árendás György ügyvivő szakértő vehette át munkája elismeréseként. Címzetes egyetemi docensi címet adományozott az egyetem Szentpéteri Sándornak, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetőjének.

 (AM Sajtóiroda)