Digitalizáció és vadászat – A bérvadásztatás teljes folyamatát digitalizálja a hunting.direct

A digitalizáció az élet minden területén tetten érhető. Nem kivétel ez alól a vadgazdálkodás, mint szakma, és a vadászat, mint hobbi. A jövőben az egyik nagy lehetőség lehet a foglalások digitalizálása, aminek első lépései már hazánkban is megtörténtek. Erről a hunting.direct csapatával a FeHoVa kiállításon beszélgettem.
Digitalizáció és vadászat – A bérvadásztatás teljes folyamatát digitalizálja a hunting.direct
„Jelenleg a vendégvadászok személyesen vagy vadászatszervezőn, közvetett kapcsolatokon keresztül szereznek tudomást vadászati lehetőségekről, és azokat jellemzően így is foglalják le. Bár a digitalizációs folyamat már érinti a vadászati ágazatot is, gondolhatunk például a vadnyilvántartásra, az adminisztrációra és a bérvadászati ajánlatokra, jelenleg az online megoldások még kezdeti stádiumban van. Sem a vadászterületek működése, sem a vadászatszervezésben történt fejlesztések nincsenek még igazán túl az online bevezetésen" - véli Molnár Laszló, a hunting.direct ügyvezetője. A szolgáltatásuk és a hozzá kapcsolódó weboldaluk létrehozásának egyik célja éppen az volt, hogy reagáljon a már elindult digitalizációs folyamatra, és az egyéb területeken már alkalmazott online eszközöket felhasználva, azokat testre szabva egyedi platformot biztosítson a vadászat területén. [caption id="attachment_71155" align="aligncenter" width="600"]hunting_direct_csapat A hunting.direct csapata - Fotó: Gribek Tímea - Erdő-Mező[/caption] „A mi megoldásunk nemcsak a közvetlen kapcsolatot alakíthatja ki a vadász és a vadászatra jogosult között, hanem a vadbesorolási rendszernek köszönhetően transzparenssé, összehasonlíthatóvá teszi az ajánlatokat, ami a portálunk egyik legnagyobb előnye.  A komplett adminisztrációs folyamaton túl – foglalás, szerződés, előleg, stb. - a platform lehetőséget biztosít arra, hogy az eladók önállóan alakítsák profiljukat, kínálatukat, áraikat. A foglalások és az elszámolás pedig online fizetéssel történik, amihez fizetőkaput, digitális pénztárcát biztosítunk. A fizetés nem azt jelenti, hogy a vadászatra jogosult az előleggel azonnal rendelkezik, hanem azt, hogy az összeget lefoglaljuk addig, ameddig a szolgáltatás eredménye nincs elszámolva” – ismertette a rendszer előnyeit és lehetőségeit Molnár Laszló.

Kiváltja a klasszikus vadászatszervezést

A rendszer jelenleg 160 ország 168 vadászható vadfaját foglalja magában. Egy ország akkor jelenik meg a rendszerben, ha van regisztrált vadászterület, és rendelkezik ajánlattal. A rendszer működtetése érdekében a hunting.direct kollégái járják az országot, személyesen vagy telefonon felkeresik az ország vadászati jogosultsággal rendelkező erdészeteit és vadásztársaságait. Bemutatják a portál működését, és nyitnak egy ingyenes fiókot, ahová partnereink a trófeás, apróvad, vagy egyéb ajánlataikat azután önállóan felvihetik. hunting_dierkt__ A Koós Zsolt, a hunting.direct ötletgazdája szerint felületük abszolút kiváltja a klasszikus vadászatszervezést: nemcsak a vendégtoborzás, de a bérvadásztatás teljes folyamatát digitalizálja. A foglalást követően a vadásztársaság digitális pénztárcájába gyűjti az előleget, bekéri az adatokat, legenerálja és digitálisan tanúsítja a vadászati szerződést, ellenőrzi a vadászjegyet, értesíti és diszponálja a hivatásos vadászt, leköveti az ejtést és a trófeakészítést, elkészíti a végelszámolást. „Nem utolsó, és elhanyagolandó szempont az a szolgáltatás, amelyet a hunting.direct nyújt a regisztrált vadászterületek részére: online, hirdetett megjelenést biztosít még a nyugat-európai vadászok számára is.  Végül, ami a legfontosabb: hiteles beszámolókon keresztül igazolja, hitelesíti a jogosultakat és a vendégeket egyaránt.”

A vadásztársadalom nyitott a digitalizációra

A hunting.direct több mint egy éve indult. Az időzítés nem véletlen, hiszen a COVID-járvány a vadászat és vadászatszervezés területén is változásokat hozott. Az eddigi tapasztaltok szerint egyébként a külföldi és belföldi vadászok foglalása alulmúlta az előzetes várakozásokat, viszont az online érdeklődés a különböző fórumokon kifejezetten magas a mai napig.  Ez is azt mutatja, hogy a vadásztársadalom nyitott és fogékony a digitalizációra. [caption id="attachment_71162" align="aligncenter" width="600"]A hunting.direct csapata Kemény Dénessel a 2021-es Vadászati Világkiállításon A hunting.direct csapata Kemény Dénessel a 2021-es Vadászati Világkiállításon[/caption] „A hunting.direct célja, hogy első fázisban Magyarországon és környékén, hosszútávon pedig Európában vezető vadászati közvetítő portállá váljon, ahol a vendégvadász minden információt megkap mind a vadászterületről, mind a költségekről. Az oldal felhasználói pedig egy igazi online közösségként működnek, megosztva egymással tapasztalataikat, élményeiket” - zárta beszélgetésünket Koós Zsolt a FeHoVa kiállításon. Gribek Dániel (Erdő-Mező Online)