Feltöltő: Erdo-mezo.hu szerző cikkei

Rászorulóknak ajánlották fel a tűzifát a STIHL fakitermelő versenyén

Csaknem 30 köbméter hasított cser tűzifát szállíthatott el a Magyar Református Szeretetszolgálat a Bábolnai Gazdanapok helyszínéről, ahol a XX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét rendezték meg szeptember 10-én. Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ugyanis rászorulóknak ajánlotta a két évtizedes múltra visszatekintő szakmai versenyen, 28 favágó csapat által feldolgozott faanyagot.

 

 

Tovább >>>

Farkasok nyomait is keresheti az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége

Napjainkban több veszélyeztett vagy védett ragadozó faj esetében az egyik legfőbb pusztulási tényezőt a mérgezések jelentik. A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a WWF részvételével zajló LIFE SWiPE projekt keretében online letölthető tájékoztató anyagot, valamint a méreg- és tetemkereső kutyás egység munkáját bemutató videókat készített, melyek célja, hogy segítséget nyújtson a veszélyeztetett és védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

Tovább >>>

Bajban vannak a bútorgyártók a magas energiaárak miatt

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől még többet fognak - hívja fel a figyelmet a Maszol.

Tovább >>>

Ihárosi Péter: Az erdők védelme a kormányzati politika szerves része

A fűtési szezon közeledtével sokakat foglalkoztat a tűzifa beszerzése, és ennek kapcsán is érdemes visszatérni a hazai erdőkkel kapcsolatos vitára. A vitahelyzet esetünkben a következő: az erdő mint vagyonelem korlátozott jogokkal rendelkező jószág. Ennek oka nemes egyszerűséggel az, hogy többféle szükségletet és igényt kell hogy kielégítsen. A faállományokkal folyó gazdálkodás, a haszonvétel eleve komoly szabályokhoz kötött. Mind közül a legkiemelkedőbb talán, hogy az erdők természetességi állapota nem csökkenhet, azaz úgy kell gazdálkodni, hogy eredményként a természeteshez lehető legközelebbi ökológiai viszonyokat hagyjunk hátra. Ez az egyik garancia, amely szavatolni próbálja a fenntarthatóság, az állékonyság jellemzőit az erdőállományok szintjén.

Tovább >>>

Betartotta ígéretét az Északerdő csapata, megnyerték a 2022-es fakitermelő bajnokság döntőjét

Bár az első fordulóban nem nyújtott tökéletes teljesítményt, délután már javítani tudott az Északerdő 100+ csapata, aminek köszönhetően meg is nyerték a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 2022-es döntőjét. A Bábolnai Gazdanapokon zajló, rendkívül jó hangulatú megmérettetésen a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. gárda szerezte meg a második helyet, míg a harmadik a Gemenc Zrt. négyese lett.

Tovább >>>

Álláshirdetés – Erdészeti könyvelőt keres a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. munkatársat keres erdészeti könyvelő munkakörbe. Az állás részletei, jelentkezés alább.

Tovább >>>

Gulyás: hatósági áras lesz a tűzifa az erdőgazdaságoknál

Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az energiaintenzív iparágakban támogatási programot indítanak.

Tovább >>>

Elindult a tanév a Soproni Egyetemen

Az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeket kínál Magyarország számára. Legfontosabb ezek közül az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése – jelentette ki Zambó Péter az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Tanévnyitó ünnepségén.

 

 

Tovább >>>

Mi vár az európai erdőkre?

Hogyan vészeljük át a telet a fenyegető gázválságban? Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok minél hamarabb kezdjék csökkenteni gázfelhasználásukat. Számos intézkedés mellett olyan energiaforrást is vizsgál, amely Európa vidéki területein mindig is rendelkezésre állt: a fát. Jelenleg megdöbbentően nagy, 26 milliárd köbméternyi növekvő fakészlet áll rendelkezésre. Ez nagyobb tartalék, mint a középkor óta bármikor, és ez a második világháború óta folyamatosan gyarapodik.

Tovább >>>

IDŐPONTVÁLTOZÁS - Tolódik a zalai John Deere erdészeti gépbemutató

Bár az Öforst GmbH korábban szeptember 15-ére hirdette meg John Deere erdészeti gépbemutatóját, végül logisztikai, szállítási problémák miatt új időpontban kell megtartaniuk a rendezvényt. A helyszín továbbra is Zala megye, a pontos információkat pedig hamarosan közöljük!

Tovább >>>

Természetvédelmi szakembereknek mutatták be a Mecsekerdő fenntartható erdőgazdálkodását

Milyen szerepet játszanak az erdők a klímaváltozás hatásainak mérséklésében? Hogyan befolyásolja az erdők eme szerepét egészségi állapotuk? Hogyan lehet minél egészségesebb erdőket fenntartani, és mi a szerepe ebben az erdőgazdálkodóknak? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat az egyik legrangosabb magyarországi élettudományi konferencia terepi programján a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészeténél. Tovább >>>

Hossztolót és általános erdészeti munkatársat keres a Zalaerdő

Zalaerdő Zrt.  Letenyei Erdészetébe és Bánokszentgyörgyi Erdészetébe hossztolót és általános erdészeti munkatársat keresnek. Amennyiben felkeltette érdeklődését a hirdetés, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken! Tovább >>>

Szakmai előadás: a 2023-ban várható erdészeti támogatások bemutatása

A Magánerdőkért Egyesület 2022. szeptember 16-án megrendezi a „2023 évtől várható erdészeti támogatások bemutatása” témájú szakmai napot. Tovább >>>

Elindult a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzése

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya szervezésében 2022. szeptember 1-én mintegy 390 fő részvételével sikeresen elindult a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzésének I. időszaka. A képzés online formában, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) távoktatási felületén zajlik. Tovább >>>

<< < 2. / 500. oldal > >>