Miskolci siker a tűzoltók országos favágó versenyén

Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők szeptember nyolcadikán Ropolypusztára, hogy egy év kihagyás után összemérjék tudásukat az Országos Tűzoltó Favágóversenyen, és az is eldőlt, melyik csapat nyerte meg a legjobbnak járó kupát. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel karöltve és a STIHL Kft. támogatásával szervezte a megmérettetést, amelyen a versenyzők értékes ajándékokért is küzdöttek.
Miskolci siker a tűzoltók országos favágó versenyén
A favágóverseny 2013 óta nyújt lehetőséget a katasztrófavédelem hivatásos állományának arra, hogy színvonalas szervezés és profi szakmai háttértámogatás mellett mérje össze felkészültségét a motorfűrész kezelésében, illetve a fakitermeléssel összefüggő részmunkákban. A verseny megnyitóján elsőként Huszti Gábor köszöntötte a résztvevőket. A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke reményét fejezte ki, hogy miután somogyiak lettek az ország legerősebb tűzoltói, most a leggyorsabbak és legügyesebbek is somogyiak lesznek. Szabó József a SEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese házigazdaként köszöntötte a versenyzőket a festői szépségű Zselicben, Taba Zsolt pedig a STIHL Kft. részéről kívánt izgalmakban bővelkedő versengést. A versenyt Tarlós István tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki mind a tizenhat induló csapatnak balesetmentes megmérettetést kívánt. [caption id="attachment_68128" align="aligncenter" width="601"](Fotó: BM OKF) (Fotó: BM OKF)[/caption] A zselici dombok között a versenyzők három számban mérték össze erejüket: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban. A leggyorsabb versenyzőnek 10,16 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet. Az egyéni fadöntésben egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni. A kombinált versenyszám pedig darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt, itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és farakásba rendezni. Az egész napos versenyen a hivatásos tűzoltók igazi profikként küzdöttek egymás ellen, ám a pálya szélén már barátokként köszöntötték bajtársaikat és szurkoltak egymásnak. [caption id="attachment_68126" align="aligncenter" width="600"](Fotó: BM OKF) (Fotó: BM OKF)[/caption]

Eredmények:

Egyéni fadöntés:
  • 1. Kmetz Szabolcs (Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • 2. Gerőcs János (Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • 3. Molnár Márk (Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
Egyéni szerelés:
  • 1. Gerőcs János (Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • 2. Paplanos Patrik (Kalocsa Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 3. Jaczenkó Krisztián (Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
[caption id="attachment_68122" align="aligncenter" width="604"]Kmetz Szabolcs az egyéni fadöntés szám első helyezettje (Fotó: BM OKF) Kmetz Szabolcs az egyéni fadöntés szám első helyezettje (Fotó: BM OKF)[/caption] Kombinált versenyszám:
  • 1. Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 2. Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 3. Sopron Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
Összetett csapatverseny:
  • 1. Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 2. Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 3. Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
  • 4. Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
[caption id="attachment_68125" align="aligncenter" width="600"]A nyertes csapat (Fotó: BM OKF) A nyertes csapat (Fotó: BM OKF)[/caption] A legeredményesebb Somogy megyei csapatnak járó különdíjakat a Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata vehette át. (Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)