Fél év alatt közel húsz hulladéklerakót számolt fel a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti és környezetvédelmi tevékenységében évek óta jelentős feladatot és költséget jelent az erdőterületeken illegálisan elhelyezett hulladék felszámolása.
Fél év alatt közel húsz hulladéklerakót számolt fel a Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Tapasztalható, hogy az illegálisan elhelyezett hulladék nagy része szállítóeszközön kihordott, ömlesztett vagy zsákos szemét, fajtáját tekintve építési törmelék, autógumi, háztartási szemét vagy elektronikai eszköz. "A probléma kezelését Társaságunk a helyi önkormányzatokkal, hatósági és felügyeleti szervként eljáró intézményekkel történő együttműködésekkel igyekszik megoldani, így például a helyi szervezések mellett az országosan meghirdetett hulladékmentesítési programokban is aktívan részt veszünk" - áll az erdőgazdaság közleményében. A Szombathelyi Erdészeti Zrt.  az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a „Tisztítsuk meg az Országot!" projekt keretében kifejlesztett HulladékRadar applikáció alkalmazásával 2020. év szeptemberétől folyamatosan végzi az illegálisan elhelyezett hulladékkal terhelt, erdőgazdasági területek feltérképezését, majd a vonatkozó jogszabályi előírások betartása vagy betartatása szerint a bejelentéssel érintett területek megtisztítását, mentesítését.

Kamerákkal az illegális szemétlerakók ellen?

Az illegális hulladékkal folyamatosan terhelt helyeken szükséges olyan védelmi rendszer kiépítése, üzembe helyezése, mely megakadályozza a hulladék elhelyezésének további lehetőségét is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával kiírt pályázati felhívás a „Tisztítsuk meg az Országot!" projekt a hulladékkal terhelt területek mentesítésében és védelmi rendszerek kiépítésében is segíti a sikeres pályázót. "Társaságunk élt a pályázati lehetőséggel, sikeresen pályázott, ezzel az illegális hulladékelhelyezés megelőzéséhez és megszüntetéséhez az eddig felhasznált saját források mellett már pályázati forrást is tud biztosítani." hulladek-szombathelyi-erdeszet-01 2020. szeptemberétől a HulladékRadar applikáció alkalmazásával az erdőgazdaság kezelésében lévő területekről a bejelentett és a kollégák közreműködésével felmért hulladékot folyamatosan gyűjtik, és szállítják. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt fél évben
  • közel 200 m3 hulladékot gyűjtött össze,
  • 16 hulladéklerakót számolt fel,
  • és további 13 helyen végzett hulladékmentesítést.
A hulladékgyűjtést követően a felszámolt hulladéklerakó helyeken megelőző, megszüntető céllal biztonságtechnikai eszközöket helyeznek ki (sorompó, kamera), remélve, hogy a hulladék okozott környezetszennyezésnek ezzel véget tudnak vetni.