Fegyvert fogtak a jövő reménységei - Soproni erdőmérnök hallgatók az erdész lövészversenyeken

Az elmúlt napokban két komoly lövészversenyt is rendeztek a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén, ahol a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatói is fegyvert ragadtak, hogy megmutassák tudásukat. Miközben a profik között Pap Norbert, csapatban pedig a Gemenc Zrt. szerepelt kiválóan, addig kategóriájukban a következő nemzedék is szép eredményeket ért el.
Fegyvert fogtak a jövő reménységei - Soproni erdőmérnök hallgatók az erdész lövészversenyeken

Csontos István Emlékverseny Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokság 2019.

2019. május 17-én a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén rendezték meg a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokság 2019-es versenysorozat következő állomását, amelyet az erdőgazdaság egyik korábbi dolgozójának tisztelegve "Csontos István Emlékverseny" néven tartottak meg. A 102 versenyző között négy erdőmérnök hallgató és négy soproni erdészeti szakközépiskolai diák is ott volt. A Soproni Egyetem másodévese, Fülöp Zsolt megnyerte, a sajnálatosan nagyon családias létszámú, szakirányú iskolai tanulók kategóriáját. Szakirányú iskolai tanulók: 1. Fülöp Zsolt (Soproni Egyetem) 255 pont 2. Kiss Péter (Roth Gyula ESZKI) 195 pont 3. Reményfy Zsigmond (Soproni Egyetem) 186 pont A verseny 2 compact, 1 bolygó trap pályából, összesen 75 korongból álló sörétes, valamint egy futó vaddisznó alakra, egy álló őzalakra támasztással történő és egy álló vaddisznó alakra szabadkézből történő, mindhárom esetben 5-5 lövéssel teljesítendő golyós pályákból állt. [caption id="attachment_58544" align="aligncenter" width="1000"]Fotó: Fülöp Fanni Fotó: Fülöp Fanni[/caption] Az eredmény eltalált korongok esetén 2 ponttal, a golyós versenyszámok esetén pedig 10 pontig terjedő lövésenkénti maximális elérhető eredményből állt össze. Így a 3 sörétes rotte 150 pontot ért, valamint a 3 golyós versenyszám is 150 pontot ért. Összességében 300 pontot lehetett szerezni az egész napos verseny során. [caption id="attachment_58540" align="aligncenter" width="1000"]Fotó: Éliás Tibor Fotó: Éliás Tibor[/caption] Az eredményhirdetést követően pedig megkoszorúzták Csontos István emlékoszlopát, amelyet az erdőgazdaság állított néhai dolgozójának. Emlékét a mai napig nagy tisztelettel és szeretettel ápolják. [caption id="attachment_58543" align="aligncenter" width="1000"]Fotó: Éliás Tibor Fotó: Éliás Tibor[/caption] Az erdész kategória első három helyezettje: 1. Pap Norbert (Nefag Zrt.) 282 pont 2. Rózsás György (Kaeg Zrt.) 280 pont 3. Genáhl Krisztián (Gemenc Zrt.) 274 pont A legjobb golyós versenyző szintén Pap Norbert lett 146 ponttal. A legjobb sörétes versenyző pedig ifj. Gróf András (Vértes Erdő Zrt.) 138 ponttal. A csapatverseny eredménye pedig a következőképpen alakult: 1. Gemenc Zrt. 1036 pont Genáhl Krisztián 274 pont Kovács Gábor 260 pont Szabó Barnabás 258 pont Polyák Tamás 244 pont 2. Északerdő Zrt. 1005 pont Rimaszécsi László 261 pont Kiss Gábor 252 pont Kertész László 247 pont Matisz Norbert 245 pont 3. Bakonyerdő Zrt. 989 pont Fekete Róbert 256 pont Szabó Csaba 247 pont Vizi Norbert 244 pont Varga Lajos 242 pont

Erdőmérnök hallgatók a FITESC kombinált lövészeti Magyar Nagydíjon és Országos Bajnokságon

2019. május 25-én és 26-án a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén rendezték meg a FITASC Kombinált Lövészeti Magyar Nagydíjat és Országos Bajnokságot. A Magyarországi Vadászlövészek Egyletének bírói gárdájának levezénylésével hat országot képviselve 41 versenyző, közöttük pedig két erdőmérnök hallgató vett részt a megmérettetésen. A kezdő kategóriában pedig a dobogó mindkét oldalán waldent viselő fiatalember állhatott. Végeredmény: 1. Józsa István (Mecsekerdő Zrt.) 668 pont 2. Éliás Tibor (Soproni Egyetem) 439 pont 3. Németh Gergely (Soproni Egyetem) 418 pont loveszverseny_5 A verseny első napja 1 compact, 1 bolygó trap pályából álló sörétes, valamint egy álló őzalakra támasztással, egy ülő rókaalakra fekvésből, egy álló zergealakra lőbottal és egy álló vaddisznó alakra szabadkézből történő nagygolyós lövésekből állt. A második napon szintén 1 compact és egy trap sörétes pálya volt a feladat, de természetesen az előző naphoz képest másik pályákon és más beállításokkal. A compact pálya dublé korongjai pedig szimultán indultak, azaz egyszerre a két korongra kellett figyelni, és a versenyzőnek kellett kiválasztania, melyikre tesz először lövést. A négy golyós számban is változás volt, mégpedig a szabadkézből történő lövészet már nem álló, hanem futó disznóalakra történt. Korong találata esetén négy pontot lehetett szerezni, a golyós lőlapokon pedig lövésenként 10 pont volt a maximálisan megszerezhető. Így a sörétes és a golyós számokban is összesen 400-400 pontot érhettek el a lövészek, amivel a több mint 140 lövéses verseny maximálisan elérhető eredménye 800 pontban teljesedett ki. (A szóló korongokra ezen versenyformában ugyanannyi pontot ér a második csőből leadott javító lövés is.) loveszverseny_4 Szeretnénk megköszönni az ismételt részvételi lehetőséget a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nek, a Magyalosi Lőtér és az MVE teljes jelenlévő személyzetének a segítő és oktató jellegű hozzáállását, valamint nem utolsó sorban hallgatótársainknak is, Budai Noémi és Volford Anna természetvédelmi mérnök hallgatóknak, valamint Pongrácz Panka és Felvidéki Péter erdőmérnök hallgatóknak, akik amellett, hogy elkísértek minket, a szervezésben segítették a helyi szakembereket" - fogalmazott Éliás Tibor erdőmérnök hallgató, a Herman Ottó Szakkollégium elnöke. (Éliás Tibor - Erdő-Mező Online - Fotók: Rózsás György)