A szlovák fafeldolgozók az erdőgazdálkodás és faipar támogatását kérik az új kormánytól

A Szlovák Köztársaság Fafeldolgozóinak Szövetsége felajánlotta együttműködését a hamarosan megalakuló kormánynak annak a programtervezetnek a kidolgozásában, amely működésüket, további tevékenységüket szabályozná. A szövetség vezetői és dolgozói üdvözlik, hogy a most alakuló kormánykoalíció programjában szerepel a szlovák erdőgazdálkodás és fafeldolgozó ipar észszerűsítése, a szlovák gazdaságba való intenzívebb bekapcsolása.
A szlovák fafeldolgozók az erdőgazdálkodás és faipar támogatását kérik az új kormánytól

Nyílt, közös megegyezési alap kell az együttműködéshez

Elmondásuk szerint nyílt, közös megegyezési alapot kínálnak az őket érintő program és törvénykezés kidolgozásához. A szakemberek ugyanis azt szeretnék, ha a prioritások között hangsúlyosan megjelenne az a megjegyzés, hogy a kormány támogatja a felvidéki fafeldolgozást, a bútorgyártást, az építkezéseknél a faanyagok felhasználását, általánosságban a faipari termékek alkalmazásának kiszélesítését Szlovákiában. Ezeknek a céloknak a megvalósításához alapvető feltételként kellene megjelennie a tervezetben az erdőgazdálkodás és a fakitermelés teljeskörű támogatásának. Ugyanis tudatosítani kellene, hogy a szlovák gazdaság dinamikus fejlődésének egyik alapvető záloga éppen a faipar. fureszuzem „Ez szorosan összefügg egy átlátható és hosszan eredményesen működő piac kialakulásával is és végeredményben konkrétan az erdőgazdálkodással, amelynek feladata ökológiai és természetvédelmi funkciók biztosítása is” – tájékoztattak a szövetség szakemberei.

A szlovák gazdaság egyik pillére

A szövetség legfőbb érdeke, hogy hatásosan és észszerűen kihasználják azt a gazdasági erőt, amely az egyik legfontosabb felvidéki stratégiai nyersanyagban, a fában rejlik. „Meggyőződésünk, hogy a fafeldolgozó ipar az egyik legerősebb pillére lehet a jövőben a szlovákiai gazdaságnak, amely jelentős értéket jelenthet az ország és a fogyasztók számára is. Biztosak vagyunk abban is, hogy a vállalkozásokban tisztességesen betartott etikai szabályok elengedhetetlen feltételei az Európai Unió egységes piaci működésének” – tették hozzá a szövetség vezetői. fenyo_fureszaru A Szlovák Köztársaság Fafeldolgozóinak Szövetsége hivatalos és politikamentes szervezet, amely több mint száz, a szlovákiai faiparral, bútorgyártással, fafeldolgozással foglalkozó társaságot tömörít. (webnoviny/Felvidék.ma)